Zi neagră în cultura românească. Academicianul și fostul președinte al Academiei Române, Eugen Simion, critic și istoric literar, s-a stins din viață, marți, la vârsta de 89 de ani.

Academicianul Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani

Decesul academicianului Eugen Simion a fost confirmat de către reprezentanții Spitalului Elias din București, acolo unde fostul președinte al Academiei Române era internat de câteva săptămâni cu probleme cronice. Academicianul a fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al acestei instituții culturale începând din 1998 până în 2006.

Activitatea academicianului Eugen Simion

Eugen Simion a debutat publicistic cu un articol despre Caietele Eminescu în revista „Tribuna” în anul 1958. Mai apoi a început să colaboreze tot mai des cu revistele „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața românească”. Începând din 1968 a colaborat săptămânal la „România literară” și din 1991, la „Literatorul”. Din 1983 a devenit redactor al revistei „Caiete critice”, revistă de critică și teorie literară, iar din 1990, a fost director al publicației.

În 1993 a devenit membru al Academiei Române, iar 5 ani mai târziu, în 1998 a fost ales președinte al Academiei Române. A condus Academia Română până în anul 2006. Eugen Simion a fost președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și scria articole în mod regulat la ziarul „Ziua”.

Academicianul a publicat peste 3.000 de studii și articole în reviste de specialitate. Istoricul literar este și coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, 2004-2009, un proiect măreț. Începând din anul 2005, sub numele Ariergarda avangardei, academicianul a ținut o rubrică permanentă în revista „Cultura”. Eugen Simion a fost președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

Citeste si:
Presedintele Academiei Romane va fi ingropat la Belu
Presedintele Academiei Romane...

Pe parcursul vieții sale, academicianul Eugen Simion a fost premiat cu următoare disticnții: Premiul Uniunii Scriitorilor ce i-a fost acordat de cinci ori, Premiul Academiei Române în anul 1977, Ordinul Steaua României în grad de Marea Cruce și Legiunea de Onoare a Franței. (2002)


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.