Miercuri, 14 decembrie, a avut loc cea de-a VI-a editie a Galei Nationale a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment de recunoastere a meritelor voluntariatului la nivel national. In seara evenimentului au fost prezenti aproximativ 300 de reprezentanti ai societatii civile, ai companiilor si ai institutiilor publice. Editia de anul acesta a sarbatorit activitatile facute cu drag, cu empatie, cu solidaritate, in intentia de a contribui la o comunitate mai buna.

In cadrul competitiei au fost inscrise 188 de aplicatii si au fost alesi 108 finalisti pentru cele patru categorii: Proiectul de Voluntariat al anului, Voluntarul anului, Coordonatorul de voluntari al anului, Centrul de voluntariat al anului. Povestile finaliste au fost analizate de catre cei 30 de membri ai juriului, iar castigatorii au fost anuntati in seara de premiere, arata organizatorul in comunicatul remis 9AM.ro. Lista cu cei 32 castigatori ai editiei de anul acesta poate fi accesata direct pe website-ul dedicat www.galavoluntarilor.ro .

Participantii au fost intampinati de actorul Adrian Paduraru, care a deschis seara de gala cu versurile poeziei „Am zarit lumina”, ale poetului Marin Sorescu. De asemenea, in cadrul galei au fost premiate si realizarile elevilor Scolii Speciale pentru Deficienti de Vedere – Dreams Drums Druum, care au sustinut un moment de percutie, alaturi de indrumatorii lor.

Printre membrii juriului de anul acesta s-au aflat reprezentanti ai societatii civile, ai companiilor si reprezentanti ai institutiilor publice, printre care Raed Arafat - Secretar de Stat in cadrul Ministerului de Interne, Radu Puchiu - Secretar de stat Cancelaria Prim-Ministrului, Andrei Popescu - Secretar de stat Ministerul Tineretului si Sportului, Valeria Racila van Groningen – Ambasador al Voluntariatului in Romania si Corneliu Pavel - Locotenent Colonel Fortele Navale Romane.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a acordat in aceasta seara Confederatiei Caritas Romania premiul pentru cea mai buna echipa de voluntari din cadrul proiectelor implementate prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, aflate in derulare in 2016. De asemenea, unul dintre partenerii institutionali, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale – ANPCDEFP, a acordat un premiu special Asociatiei Young Initiative pentru implementarea de proiecte SEV – Serviciul European de Voluntariat, cu impact in comunitate, pentru componenta de includere si modul in care a valorizat voluntarii in cadrul proiectelor implementate.

Citeste si:
Proiect de lege pentru accesul animalelor de companie în...
Proiect de lege pentru...

Federatia VOLUM este o organizatie neguvernamentala cu rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national - 85 de organizatii membre care gestioneaza aproximativ 22.500 de voluntari. Misiunea Federatiei VOLUM este facilitarea dialogului si actiunii comune pentru dezvoltarea sustenabila a voluntariatului in Romania.

In Romania exista un numar aproximativ de 90.000 de organizatii inregistrate la Ministerul Justitiei, dintre care 40.000 isi depun anual bilantul contabil, iar doar 15.000-20.000 sunt active si deruleaza proiecte pentru comunitate. Eurobarometrul din 2011 a aratat ca in Romania rata de implicare a populatiei in activitati de voluntariat este de 15-18%, insemnand aproximativ 4,4 milioane de romani. In urma aprobarii noii Legi a Voluntariatului 78/2014, Federatia VOLUM apreciaza ca in ultimii ani acest numar a crescut considerabil.

Gala Nationala a Voluntarilor 2016 a fost realizata cu sprijinul Ministerul Tineretului si Sportului si al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre cazul de la Ditrau: Sa nu accepte nicio forma de
Kelemen Hunor, despre cazul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.