Un grup de parlamentari din PNL au depus un proiect de lege prin care cer ca animalele de companie să aibă acces în instituții publice și în mijloacele de transport în comun.

Proiecte de lege pentru accesul animalelor de companie în spațiile publice

Proiectul de lege a fost inițiat de șase parlamentarii PNL, Marcel Vela, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria - Gabriela Horga, George Șișcu și George - Cristian Tuță. Acest proiect de lege prevede ca animalele de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, să le fie permis accesul în instituții publice, transport în comun, dacă acestea sunt însoțite de un adult.

De asemenea, proiectul mai prevede ca accesul în mijloacele de transport în comun cu animale de companie să fie permis atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor.

„Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte.”, a transmis senatorul PNL, Marcel Vela, pe contul de Facebook.

Accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis în foarte multe țări. În Spania și Germania, animalele au voie chiar și în magazine, restaurante și instituții. Tot pentru acestea se găsesc pe stradă boluri cu apă. Drepturile animalelor de companie, dar și al stăpânilor acestora sunt respectate și în țări precum Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția.

Senatorii PNL își doresc o lume mai bună

Vela a mai subliniat că au mai existat anterior niște inițiative în acest sens, însă acum este nevoie de un adevărat proiect de lege și de puterea de convingere pentru ca acesta să fie aprobat.

„Au fost multe inițiative lăudabile la nivel de administratii publice locale și județene, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Ilfov, motiv pentru care îl felicit pe președintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primăvara. Clar este nevoie de o nouă reglementare, motiv pentru care un proiect de lege în acest sens se impunea în mod firesc.”, a mai menționat Vela în postare.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Senatorul PNL a ținut să mulțumească colegilor care s-au implicat și au lucrat la acest proiect de lege. Vela susține că acest pas este unul important, unul care duce spre dezvoltare, atât pentru noi, cât și pentru prietenii noștri necuvântători.

„Așadar, alături de prietenii și colegii mei, cărora le mulțumesc public pentru că suntem inițiatorii acestui pas important, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria - Gabriela Horga, George Șișcu și George - Cristian Tuță, am depus împreună proiectul de lege pentru a intra în normalitate și pentru a face o lume mai bună”, arată mesajul senatorului PNL Marcel Vela, publicat miercuri pe Facebook.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2022 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.