Incendiul care a cuprins, duminica, biserica rupestra din satul Alunis, comuna buzoiana Colti, important monument istoric construit in anul 1277, a fost stins. Flacarile au afectat constructia din lemn a bisericii, dar pompierii au reusit sa salveze bunurile din interior.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, Vasile Prahoveanu, incendiul a fost stins dupa aproximativ 20 de minute de la momentul la care in zona au ajuns doua autospeciale de stins incendii de la Garda de Interventie Maruntisu.

Conform sursei citate, flacarile au afectat constructia din lemn a bisericii, la interior.

Pompierii au reusit sa evacueze si sa salveze bunurile aflate in locasul de cult, dar constructia din lemn este serios afectata in urma incendiului.

Pompierii spun ca nu se stie, deocamdata, de la ce a pornit incendiul, o ancheta fiind declansata atat de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, cat si de catre politistii buzoieni.

Izbucnirea incendiului a fost anuntata la Serviciul 112 de catre un cetatean care se afla in zona.

Duminica, potrivit lui Prahoveanu, in biserica de la Alunis nu s-ar fi oficiat nicio slujba religioasa.

Biserica rupestra din satul Alunis este un important monument istoric si a fost construita in anul 1277.

Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, Muntii Buzaului, respectiv zona Alunis-Nucu-Bozioru, ascund aproximativ 30 de asezari rupeste, intre care cea mai cunoscuta este biserica din satul Alunis, care functioneaza de peste 700 de ani, fiind unul dintre putinele locasuri de cult din Romania sapate in piatra, in care inca se mai slujeste.

Complexul Rupestru din Alunis este format dintr-o biserica, doua chilii sapate in stanca si inca cinci nedatabile, din care trei neterminate, una astupata cu bolovani si alta pe culme pentru strajuire.

Conform scurtului istoric al bisericii, aceasta are hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" si este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine de pe teritoriul Romaniei, datand din anul 1274, fiind una dintre putinele biserici cu aceasta vechime in care se mai oficiaza slujbe.

Citeste si:
Oana Roman, reacție dură după ce nu a fost invitată la un eveniment...
Oana Roman, reacție dură după...

La intrarea in biserica, exista un pridvor de lemn din 1825, apoi naosul si altarul care sunt sapate in stanca, cu tavan boltit, despartite de doi pilastri.

Potrivit legendei, biserica a fost sapata in stanca de doi ciobani, Vlad si Simion, care-si pasteau turmele prin aceste locuri, se mai arata pe site-ul citat.

In dreapta si in stanga bisericii se afla trei incaperi, sapate de asemenea in stanca si care au servit drept chilii pentru calugarii schitului, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.