Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat pentru Agentia de presa News.ro ca mostenitorii operei de arta au speranta si convingerea ca tranzactia se va finaliza cu succes, dar si ca asteapta o comunicare oficiala din partea Ministerului Culturii.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina achizitionarea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro. Ministrul Culturii, Corina Suteu, a transmis ca institutia va reveni cu ”planul de actiune” pentru urmatoarea luna.

Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata deja de Guvern si este nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

”Am mai avut contacte cu Ministerul Culturii, dar asteptam o comunicare oficiala. Proprietarii au speranta si chiar convingerea ca tranzactia se va finaliza cu succes atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator”, a declarat Bogdan Grabowski pentru News.ro.

Pe 6 septembrie, parlamentarii din Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor au adoptat un amendament la OUG 10/2016 privind achizitionarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, potrivit caruia Guvernul va fi obligat sa plateasca diferenta de bani pana la 11 milioane de euro, indiferent de suma stransa pentru achizitionarea acesteia.

Acest amendament ar trebui sa ajunga in Comisia de Buget, apoi in plenul Parlamentului, pentru a fi adoptat.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu casele de 250 de euro din satul Rotunda....
Ce s-a întâmplat cu casele de...

Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national.

”Cumintenia Pamantului” e realizata in calcar crinoidal si se stie ca Brancusi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnières. In prezent, ”Cumintenia Pamantului” este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.