Social 6 August 2016 14:00
Liderii sindicatului „Sodistul” din Ciech Soda Romania (CSR) sustin ca decizia lui Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora de a opri furnizarea de abur tehnologic produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor aflate in derulare, lucru care pune in pericol cateva mii de locuri de munca din Ramnicu Valcea.

„Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de catre CET Govora catre Ciech Soda Romania, prin suspendarea aplicarii contractului care avea termen pana in septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor fata de partenerii CSR. In urma impasului in care s-a ajuns se pune in pericol locurile de munca a catorva mii de lucratori din zona Ramnicu Valcea”, anunta Sindicatul „Sodistul” din Ciech Soda Romania.

Liderii sindicatului le cer autoritatilor locale si centrale sa sprijine reluarea negocierilor al caror esec ar putea produce un dezechilibru economic major in zona.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei in insolventa CET Govora, a denuntat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, incepand cu 1 august, a anuntat marti casa de insolventa Euro Insol, detinuta de Borza. Decizia a fost luata pe motiv ca producatorul de energie livra abur industrial la un pret cu mult sub costul de productie.

CET Govora, cel mai mare producator de energie electrica si termica din judetul Valcea, a intrat in insolventa in luna mai a acestui an. Compania este detinuta de Consiliul Judetean Valcea.

“Aceasta decizie a fost impusa de situatia dezastruoasa in care se gaseste CET Govora ca efect al incheierii si derularii unor contracte comerciale prejudiciabile”, a argumentat Euro Insol.

La intrarea in insolventa, CET Govora inregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei si datorii de peste 400 milioane lei, in special ca urmare a contractului dezavantajos cu Uzinele Sodice, potrivit casei de insolventa.

“Pe relatia contractuala cu USG, CET Govora a livrat constant in cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un pret mult mai mic decat pretul de cost sau pretul reglementat de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, n.r.). Pretul contractual era de doar 78 lei Gcal in conditiile in care pretul reglementat era de 106 lei Gcal si pretul de cost de 130 lei Gcal”, precizeaza administratorul judiciar.

Citeste si:
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, urmărit penal de DNA pentru...
Robert Negoiță, primarul...

In plus, cresterea pretului din contract intre 2006 si 2016 nu a acoperit nici macar inflatia, sustine Euro Insol.

“CET Govora a inregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflatie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro ca diferenta intre pretul reglementat de ANRE si pretul contractual sau 64 milioane euro ca diferenta intre pretul de cost si pretul contractual”, precizeaza comunicatul Euro Insol.

Avocatul Remus Borza, care controleaza Euro Insol, sustine ca denuntarea contractului a fost singura solutie pentru a reduce pierderile CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei. In prima jumatate a acestui an, pierderile au fost de 24 milioane lei.

"Spuneam inca din 2012 ca in ograda fiecarei companii a statului a proliferat o gasca de baieti destepti care secatuiau de resurse si profit respectivele entitati”, a afirmat Borza, care a fost administrator judiciar la Hidroelectrica pe perioada insolventei, intre iunie 2012 si iunie 2016.

Citeste si:
Ponta: Eu v-am spus: Orban = Dancila!
Ponta, dupa ce Borza a fost...

"Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica. Contracte pe termen lung, fara mecanisme de ajustare a pretului in functie de inflatie, piata sau cost de productie. Influentele politice coroborate cu coruperea unor directori ai companiilor de stat au facut posibil perpetuarea unor astfel de contracte prejudiciabile", a completat el.

Imediat dupa ce CET Govora a intrat oficial in insolventa, administratorul judiciar a demarat discutii si negocieri cu cei doi parteneri stategici, combinatul chimic Oltchim si Uzinele Sodice, pentru a obtine “preturi corecte si echitabile” care sa genereze venituri suplimentare.

Potrivit Euro Insol, Oltchim a acceptat o crestere de pret, insa reprezentantii Uzinelor Sodice au refuzat.

“Oltchim, o societate cu capital de stat si in insolventa, a acceptat o crestere de preturi semnificativa, de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari, respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Uzinele Sodice Govora, parte a unei multinationale cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro, a refuzat sa accepte o majorare de pret cel putin pana la valoarea prag minimala reglementata de ANRE”, mai spune Borza.

Citeste si:
Jador, cadou de sute de mii de euro în prag de sărbători. Ce și-a...
Jador, cadou de sute de mii...

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumita Ciech Soda Romania SA de catre noul proprietar, este controlata de grupul polonez Ciech Chemical Group.

CET Govora este producator si distribuitor de energie termica - apa calda de consum si incalzire centralizata - in orasele Ramnicu Valcea, Baile Olanesti si Calimanesti-Caciulata, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.