Social 14 Iulie 2016 08:30
La Penitenciarul Jilava, 10 detinuti au refuzat masa de seara, miercuri, in semn de solidaritate cu protestele detinutilor din alte penitenciare, sase dintre ei beneficiind de celule care le ofera minimum patru metri patrati de fiecare, dupa ce au dat statul roman in judecata la CEDO.

Zece detinuti din Penitenciarul Jilava s-au solidarizat, miercuri, cu protestele condamnatilor din mai multe penitenciare din tara, refuzand masa de seara. Sase dintre detinuti fac parte dintre cei care au primit camere mai putin inghesuite, dupa ce au dat statul roman in judecata la CEDO, potrivit unor surse judiciare, citate de NEWS.ro.

Cei zece condamnati nu au acceptat, miercuri seara, masa oferita de penitenciar, in schimb si-au cumparat de mancare de la chioscul inchisorii, au precizat aceleasi surse.

Mai multi detinuti de la Penitenciarul Tulcea au protestat, miercuri, aproximativ o ora pentru a cere conditii mai bune de detentie si gratieri, manifestarea fiind una de solidaritate cu detinuti din alte penitenciare care au initiat miscari similare in ultimele zile.

Protestul nu a degenerat in acte de violenta, iar apoi detinutii au revenit la programul obisnuit. Niciunul dintre detinutii de la Tulcea nu a refuzat hrana in ultimele zile, spun reprezentantii penitenciarului.

Detinuti din penitenciarele Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui si Braila au protestat, in ultimele doua zile, peste 700 au refuzat hrana, nemultumiti de conditiile de detentie, printre care supraaglomerarea si serviciile medicale, a anuntat, miercuri, Administratia Nationala a Penitenciarelor.

In unele unitati, a fost alarmat personalul si s-a cerut sprijinul jandarmilor si al pompierilor, pentru ca unii detinuti au incendiat mai multe haine si le-au aruncat de la ferestrele celulelor.

Miercuri, la Penitenciarul Rahova au intrat in refuz de hrana peste 20 de detinuti.

De asemenea, mai multi detinuti de la Penitenciarul Bistrita au protestat miercuri, unii dintre ei urcandu-se pe acoperisul unitatii, iar altii tipand din celule, nemultimiti de conditiile de detentie. Alti detinuti au protestat din celule, izbind cu gamelele de gratii sau fluturand cearsafuri.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...


Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri ca intelege nemultumirile si nerabdarea detinutilor care protesteaza, pentru ca stie ca asteapta de prea mult timp sa fie gasite solutii la problemele din penitenciare, dar le transmite ca escaladarea tensiunilor nu va duce la adoptarea de masuri grabite si ea nu va lua nicio masura sub presiune.

Pruna le cere detinutilor sa aiba rabdare, pentru ca se lucreaza la gasirea rapida a unor solutii, care sa rezolve supraaglomerarea si alte probleme din penitenciare, cum ar fi cele privind hrana si accesul la munca.

Ministrul Justitiei s-a adresat detinutilor, spunand ca spera ca acestia o vad, si le-a transmis ca protestele nu servesc nimanui, nici lor, nici societatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.