Social 14 Iunie 2016 11:15
Angajatii din primariile si din consiliile judetene din tara ameninta cu greva, acuzand ca se simt discriminati fata de functionarii din administratia centrala.

Acestia din urma vor beneficia de cresteri salariale de pana la 70%, dupa adoptarea noii ordonante a salarizarii bugetarilor, in timp ce angajatii din administratia locala nu au primit mai nimic din ce au cerut in timpul negocierilor cu reprezentantii Guvernului, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) remis marti Ziare.com.

Pentru vara aceasta sunt programate trei greve generale:
- prima va dura doar ora si va fi organizata pe 5 iulie;
- a doua va tine de o zi intreaga - pe 12 iulie;
- greva pe termen nelimitat va fi declansata incepand din 19 iulie, daca Executivul nu ia in considerare revendicarile functionarilor din administratia locala.

Sindicalistii au trimis deja Ministerului Muncii o notificare privind declansarea conflictului de munca la nivel national, "ca urmare a refuzului Guvernului Romaniei de a solutiona revendicarile salariatilor din primariile si consiliile judetene".

Reprezentantii FNSA sunt nemultumiti ca, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, functionarii din sectorul local au fost "vadit" discriminati fata de cei de la nivel central.

Asadar, Guvernul este acuzat de dezinteres "fata de problemele majore cu care se confrunta salariatii din sectorul nostru de activitate si fata de situatia disperata in care se afla acestia ca urmare a faptului ca sunt si raman cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar".

Iata cateva dintre revendicarile salariatilor din administratia publica locala:

1. Acordarea normei de hrana pentru toti angajatii - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru.

2. Acordarea voucherelor de vacanta.

3. Majorarea salariilor de baza cu 25 %. Sindicalistii spun ca cei mai multi dintre functionarii din administratia locala au venituri apropiate sau chiar egale cu salariul minim pe economie, in valoare de 1.250 de lei.

Citeste si:
Primăriile, obligate să aloce 30% din buget pentru a încuraja...
Primăriile, obligate să aloce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.