Primăriile vor fi obligate să aloce cel puțin 30% din buget pentru a încuraja copiii să facă activități sportive. Mai exact, asta ar însemna salarii decente pentru antrenori și condiții mai bune pentru juniorii care practică orice fel de sport.

Primăriile vor fi obligate să aloce 30% din buget pentru a încuraja copiii să facă sport

La noi în țară, jumătate din banii publici alocați sportului vine din bugetele locale, lucru normal. Problema este la cum se alocă acești bani și cum se repartizează, în condițiile în care numai 4% ajung la echipele de copii și juniori, iar diferența merge către echipele de seniori.

Proiectul USR, adoptat în 4 octombrie, prevede creșterea acestui cuantum până la 30% din bugetul alocat activităților sportive. Adică la fiecare 100 de lei bugetați pentru echipele de sport, 30% merg și către copii. Practic, inițiativa înseamnă salarii mai mari pentru antrenori, echipamente mai bune pentru copii, deplasări, cantonamente și mese calde.

Astfel, autoritățile locale vor avea posibilitatea să finanțeze orice ramură sportivă și orice tip de structură sportivă, inclusiv cele școlare. În România, 79% din segmentul de vârstă 15-24 de ani nu practică niciun sport, iar la categoria de vârstă 8-18 ani jumătate dintre copii nu fac mișcare.

Tot mai mulți copii de gimnaziu nu mai participă la orele de sport. Părințiii cer scutiri medicale

În vreme ce alte țări introduc mai multe ore de Educație Fizică în programa școlară și impulsionează copiii să facă mișcare, la noi tot mai mulți părinți cer scutiri medicale.

Elevii care vor să facă sport spun că nu au săli și terenuri, nici cluburi și competiții care să-i motiveze, drept urmare medicii descoperă tot mai mulți micuți care au probleme cu greutatea.

„Din păcate este o greșeală pe care o fac părinții, forțează mâna medicilor să le dea scutiri și uneori sigur încep cu: știți că se sufocă, nu mai pot face, face crize, ceea ce uneori poate induce eliberarea unei adeverințe, dar acești părinți fac rău copiilor prin două mecanisme: că iau scutirea de sport și că îi induc copilului ideea că e un copil anormal. E o greșeală a educației pe care o vor plăti mai tarziu”, a declarat Rodica Tanaescu, medic de familie, pentru Știrile Pro TV.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

„Sunt foarte mulți părinți care apelează la astfel de practici cu scutirile respective, sunt foarte mulți copii care nu își doresc să participe la ora de sport, de aceea e imperios necesar ca ministerul să facă ceva să devină atractive aceste ore de sport”, Eugen Ilea, asociația părinților.

Chiar dacă sunt foarte mulți copii supraponderali din cauza sedentarismului, Ministerul Educației speră ca eliminarea notelor de la sport, muzică și desen să nu mai pună presiune pe copii și să participe la orele de Educație Fizică. Acum, cele mai multe scutiri sunt în rândul elevelor de clasa a 11-a și a 12-a, după cum afirmă inspectorul școlar de Educație Fizică.

„Din discuțiile cu ele faptul ca e doar o singură oră pe săptămână și pentru că ar dori să aibă condiții foarte bune după finalizarea lecției când doresc să se igienizeze că apoi merg la meditații, înapoi în clasă, adică lucruri de igienă. Probabil e și o cauză ca unele lecții sunt neatractive”, a transmis Oprea, inspector școlar de sport.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
Ce trebuie să știi despre...

La nivel național, 4% dintre elevi au scutiri pentru orele de sport, adică aproape 300 de mii de elevi. Mulți au probleme de sănătate, dar sunt și învățăcei care nu sunt atrași de aceste ore.

O problemă ar fi lipsa sălilor de Educație Fizică din școli. În București, de exemplu, 12 unități de învățământ nu au sală de sport, acestea fiind improvizate în alte săli de clase.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.