Social 23 Mai 2016 12:34
Dermatologii avertizeaza ca o dieta bogata in zahar poate duce la acnee si imbatanirea prematura a tenului.

Potrivit CSID, efectul de imbatranire a pielii va fi cu atat mai vizibil cu cat consumul de zahar rafinat este mai mare. Persoanele care consuma mult zahar sau cele care au o sensibilitate la zahar prezinta o serie de simptome, precum riduri sau linii fine pe frunte, acnee, umflaturi in zona ochilor sau ten palid si uscat.

Expertii in nutritie avertizeaza ca aceasta problema mai putin cunoscuta poate crea foarte mult rau. Nu numai zaharul rafinat declanseaza aceste probleme, ci si fructele, legumele si cerealele integrale, insa nu la un asemenea nivel precum dulciurile procesate.

Cele mai periculoase produse raman zaharul rafinat si faina, care determina o crestere brusca a glicemiei, diverse reactii inflamatorii in corp si maresc riscul formarii ridurilor.

“Consumul de alimentele care au un indice glicemic ridicat duce la cresterea rapida a glicemiei si la fluctuatii rapide ale insulinei. In timp, asta poate duce la rezistenta la insulina si chiar diabet, care accelereaza procesul de imbatranire”,
a declarat doctorul Tamara Griffiths de la Asociatia Dermatologilor din Marea Britanie pentru The Independent.

Moleculele de zahar influenteaza actiunea colagenului si a elastinei, doua dintre substantele esentiale pentru ca pielea sa-si pastreze aspectul tanar, potrivit CSID.

“Alimentele dulci ar putea avea un impact direct asupra procesului de imbatranire a tenului (are loc o reactie chimica ce produce imbatranirea, glicare)”, a continuat dermatologul.

Nivelurile de AGE in colagenul din piele la persoanele cu diabet tip 1 pot prevedea viitoarele daune la nivelul nervilor si al ochilor, scrie MEDIAFAX.

Si alti experti avertizeaza ca zaharul deshidrateaza, poate creste productia de sebum, ce duce la un ten cu tendita de ingrasare si acnee. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca zaharul face parte dintr-o dieta echilibrata si poate face parte dintr-un stil de viata sanatos si doar dietele bogate in zahar ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

Un consum normal de zahar inseamna maximum 8 lingurite de zahar pe zi, in cazul in care persoana nu prezinta probleme de sanatate, avertizeaza specialistii.

Citeste si:
Stomatologii și dermatologii ar putea fi încadrați în campania de...
Vlad Gheorghiță: „Medicii...



Daca te confrunti cu hipertensiunea arteriala, cantitatea de zahar ingerata zilnic trebuie sa fie mult mai redusa, fara sa depaseasca 2 lingurite pe zi. Nu este recomandat sa inlocuiesti zaharul cu indulcitorii artificiali, deoarece s-a dovedit ca acestia pot face si mai mult rau.

Iata cateva alternative pentru zahar, dar nu se recomanda consumul lor in cantitati mari, potrivit CSID.

  • Mierea de albine de buna calitate, care are un indice glicemic mediu;
  • Extractul natural de stevia rebaudiana, o planta dulce care nu contine calorii. Ea regleaza nivelul zaharului in sange (glicemia), infraneaza pofta de dulciuri si tempereaza senzatia acuta de foame;
  • Nectarul de agave, care are un indice glicemic scazut;
  • Siropul de artar, care este o excelenta sursa de mangan si zinc, cu putine calorii. 2 lingurite (13 grame) de sirop contin 35 de calorii;

Zaharul nerafinat sau brut, dar cu masura. Are la fel de multe calorii, insa mai contine si cateva substante nutritive care lipsesc cu desavarsire din varianta rafinata.
Citeste si:
10 modalități prin care poți reduce îmbătrânirea prematură a pielii
10 modalități prin care poți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.