Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) i-a retras cetatenia lui Omar Hayssam, miercuri, decizia putand fi contestata la instanta, informeaza ANC.

Potrivit unui comunicat, " constatand indeplinite conditiile prevazute de lege, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie a emis Ordinul nr.426/P de retragere a cetateniei romane numitului Omar Khaled Hayssam".

"Potrivit dispozitiilor art.32, alin (7), ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului de la domiciliul sau, dupa caz, resedinta solicitantului.Daca solicitantul nu are domiciliul sau resedinta in Romania, ordinul poate fi atacat , in acelasi termen, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bucuresti", se mai spune in sursa citata.

Comisia din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) a decis, vineri, ca se impune ca lui Omar Hayssam sa ii fie retrasa cetatenia romana, raportul fiind trimis spre aprobare presedintelui ANC.

Sesizarea privind retragerea cetateniei romane a lui Omar Hayssam a fost inaintata de Serviciul Roman de Informatii, avand ca temei articolul 25 din legea 21/1991, litera d), potrivit caruia cetatenia romana se poate retrage persoanei care "este cunoscuta ca avand legaturi cu grupari teroriste sau le-a sprijinit, sub orice forma, ori a savarsit alte fapte care pun in pericol siguranta nationala".

"Urmare a dezbaterii sesizarii, comisia a constatat indeplinirea conditiilor legale de retragere a cetateniei si va inainta presedintelui ANC propunerea sa motivata. In baza raportului primit, acesta din urma va analiza, la inceputul saptamanii viitoare, indeplinirea conditiilor prevazute de lege si va emite un ordin in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

Citeste si:
Vrei cetatenie malteza ? Investeste in Malta!
Vrei cetatenie malteza ?...

Omar Hayssam a fost dus, vineri dimineata, la sediul ANC pentru a isi exprima opinia in legatura cu sesizarea Serviciului Roman de Informatii privind retragerea cetateniei. Ulterior dezbaterilor, sirianul a postat un mesaj pe contul sau de Facebook, prin intermediul echipei de aparare.

„Vreau sa multumesc Serviciului Roman de Informatii ca astazi a lamurit pentru totdeauna ca Omar Hayssam nu este terorist, intrucat chiar reprezentantul SRI a declarat in fata comisiei ce tine de Autoritatea Nationala de Cetatenie ca SRI nu a zis niciodata ca Omar Hayssam este terorist si nu a fost facut terorist”, a scris sirianul. Omar Hayssam a mai precizat ca, indiferent de decizia ANC, se considera cetatean roman.

Omar Hayssam trebuie sa execute 23 de ani si patru luni de inchisoare, pedeapsa rezultata in urma contopirii condamnarilor primite in mai multe dosare, in una dintre cauze fiind condamnat pentru terorism. Sirianul a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

Citeste si:
Basescu: M-am intalnit cu sotia lui Omar Hayssam, mi-a spus ca e...
Basescu: M-am intalnit cu...

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.