Social 31 Martie 2016 08:59
Steagul secuiesc oferit Consiliului Judetean Covasna de catre liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár-Terza József, si arborat in sala Consiliului, a fost acceptat, miercuri, ca donatie, prefectul judetului declarand ca nu exista temei legal pentru asta.

Consilierul judetean si liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsár-Terza József, a declarat ca s-a temut ca steagul va disparea din sala Consiliului Judetean Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX. ”M-am temut ca o sa dispara acest steag, fiindca in ultima vreme, ceea ce se intampla in judetul nostru si in secuime si in Ardeal, se poate spune, nu este ceva normal. Eu ma bucur ca si consilierii judeteni au inteles rostul acestei hotarari si ma bucur ca au acceptat. De acum incolo va fi mai greu sa dispara fiindca este in gestiunea Consiliului Judetean Covasna. Eu consider ca este ceva firesc, logic, pentru ca si eu ca maghiar, ca secui, am exact aceleasi drepturi ca oricare etnie, deci daca altii pot sa arboreze steagul lor, si noi, secuii, putem folosi simbolurile nationale (...).”, a declarat Kulcsár-Terza József.

El a precizat ca a donat steagul deoarece acesta ”lipsea din sala Consiliului Judetean”. ”Imi lipsea, pentru mine lipsea din aceasta sala a Consiliului Judetean si eu, am mai declarat cu cativa ani in urma, ca ar fi foarte logic si firesc ca si in Parlamentul Romaniei, la Bucuresti, sa fie arborat steagul secuiesc. Daca secuimea este parte a Romaniei, daca secuimea are simboluri, are steag, atunci de ce nu, simbolurile noastre sa fie prezente. Reprezentantii secuilor sunt in Parlamentul Romaniei si steagul secuilor trebuie sa fie acolo, cum este steagul Romaniei, de exemplu, la Bruxelles sau steagul Ungariei. Aceste tari care sunt membre ale Uniunii Europene au un steag - acolo la Bruxelles, fara nicio problema.”, a mai spus Kulcsár-Terza József.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat ca ”nu exista un temei legal care sa permita arborarea unui astfel de drapel”. ”Steagul secuiesc nu poate fi arborat, pentru ca legea nu permite, indiferent cum a fost acesta primit - daca a fost primit, cumparat, mostenit, este irelevant. Nu exista un temei legal care sa permita arborarea unui astfel de drapel, si in acest sens, s-au pronuntat si instantele de judecata in numeroase randuri. Chiar in cazul Consiliului Judetean Covasna. Aici nu mai e vorba de interpretarea legii, ci, efectiv, de aplicarea legii, conform hotararilor instantelor si aplicarea, respectarea hotararilor judecatoresti.”, a declarat, pentru MEDIAFAX, prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu.

Citeste si:
Primar din Covasna, recompensă din salariul lui pentru a scapa de...
Un primar din Covasna...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.