Social 16 Martie 2016 19:06
Tinerii romani nu sunt descurajati de oportunitatile pe care le pot avea daca raman in tara pentru studii sau pentru angajare, doar 16% din ei contempland emigrarea ca optiune de viitor, se arata intr-un studiu.

Majoritatea adolescentilor romani considera ca Romania este o tara in care sunt recompensati pe masura muncii depuse si pot avea succes fara sa emigreze, arata un studiu realizat in randul tinerilor de 14-18 ani de catre agentia de cercetare Open-I Research, la initiativa Educatia Azi, se arata intr-un comunicat de presa.

Astfel, foarte multi tineri sunt hotarati sa isi construiasca viitorul in tara, doar 16% dintre cei chestionati fiind de parere ca pot accede la un trai mai bun doar daca pleaca in strainatate. Mai mult, "73% dintre adolescenti sunt optimisti si spun ca isi doresc foarte mult sa contribuie, prin munca, la schimbarea in bine a societatii romanesti", se mai arata in comunicat.

Studiul mai arata ca majoritatea adolescentilor romani (84%) sunt convinsi ca pot primi recompense pe masura eforturilor lor, iar 54% considera ca pot realiza ceea ce isi propun fara nepotisme. Mai mult decat atat, educatia joaca un rol central in viata tinerilor, 85% dintre acestia sustinand ca este cea mai importanta baza pe care isi pot construi succesul profesional.

De asemenea, tinerilor le place sa se implice in activitati extrascolare (39%), sa practice un sport de care sunt pasionati (27%, din care majoritatea sunt baieti), sa aiba activitati artistice (25%), sa faca voluntariat pentru diferite cauze sociale sau pentru protectia mediului (23%) si sa participe la olimpiade scolare (23%), scrie MEDIAFAX.

Pasiunea pentru arta apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decat la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescentii tineri vs. 42% dintre adolescentii mai maturi). In plus, o parte dintre ei au cautat moduri noi si moderne de a se exprima in mediul online, 13% dintre ei detinand un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.

Tinerii care au participat la studiu vin din familii in care nu s-au intamplat situatii traumatice precum divort, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui parinte. De asemenea, parintii adolescentilor intervienati au relatii bune, cu conflicte minore si rare, iar tatal nu este absent din familie, fiind implicat in cresterea copilului.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul despre stilul de viata al adolescentilor din Romania a fost desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2015, la initiativa Educatia Azi, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban de 357 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14-18 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.