Social 9 Martie 2016 18:40
Glaucomul este o afectiune cronica oftalmologica considerata a doua cauza de orbire ce poate fi prevenita, la nivel mondial.

In Romania sunt aproximativ 140.000 pacienti diagnosticati cu glaucom, conform datelor Societatii Romane de Glaucom, insa conform statisticilor mondiale, 50% dintre pacienti sunt nediagnosticati, conform unui comunicat remis 9AM.

In cazul pacientilor cu glaucom, presiunea intraoculara este crescuta (patologic), ceea ce duce in timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Pe masura ce nervul optic se deterioreaza, campul vizual al pacientului se ingusteaza, fapt care duce la pierderea treptata a vederii si in final la orbire.

,,Glaucomul, spranumit si hotul tacut al vederii, este o afectiune care nu are simptome in perioada de inceput a bolii. Pe masura ce afectiunea avanseaza, pacientul isi va desfasura cu mai multa dificultate activitatile de zi cu zi, va incepe sa se impiedice sau sa se loveasca de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, insa in acel moment va fi deja tarziu, boala fiind intr-un stadiu avansat. Este important de subliniat ca glaucomul nu este o boala reversibila. Odata ce campul vizual al pacientului se ingusteaza, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astazi, insa, sunt foarte eficiente in a opri evolutia afectiunii. De aceea este esential ca fiecare persoana, cu precadere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, sa mearga regulat la medic pentru un control oftalmologic”, a declarat Prof. Dr. Dorin Chiselita, Presedintele Societatii Romane de Glaucom.

Exista anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom si anumiti factori de risc precum: varsta (in cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creste de 6 ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (parinti, frati, copii) diagnosticate cu glaucom prezinta o crestere de 4-9 ori a riscului; cele care sufera de afectiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculara crescuta; cele cu miopie severa; cele care urmeaza un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

,,Glaucomul este o afectiune severa cu un impact considerabil la nivel mondial, la nivel european si in Romania unde prevalenta, conform statisticilor, ar trebui sa fie de 2%. Este o afectiune care duce la orbire daca nu este diagnosticata timpuriu si daca pacientul nu respecta indicatiile medicului si nu merge, ulterior diagnosticarii, la controale oftalmologice regulate La nivel mondial, in perioada 6-12 martie se marcheaza Saptamana Mondiala a Glaucomului, care urmareste sa atraga atentia asupra acestei afectiuni si sa convinga cat mai multe persoane sa mearga la medic. Nu lasati glaucomul sa va fure vederea, testati-va!”, a adaugat Prof. Dr. Dorin Chiselita.

Citeste si:
Elena Gheorghe are probleme serioase de sănătate. Cu ce afecțiune...
Elena Gheorghe are probleme...

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global 80 de milioane de pacienti sufera de glaucom, iar aceasta afectiune este responsabila pentru 12% dintre cazurile de orbire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.