Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a respins, in sedinta de marti, solicitarile facute de societatile RCS&RDS SA si Soti Cable Neptun SRL pentru prelungirea termenelor de intrare in emisie in cazul televiziunilor Digi Info si Neptun TV Bucuresti.

Astfel, societatile RCS&RDS SA si Soti Cable Neptun SRL risca sa piearda licentele respective, daca nu le vor pune urgent in functiune.

Articolul 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului prevede ca licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu incepe difuzarea serviciului de programe, in conditiile stabilite prin licenta, in termen de 12 luni de la obtinerea licentei audiovizuale. Consiliul poate acorda doua prelungiri succesive de cate 6 luni, in situatii justificate.

Potrivit discutiilor din sedinta CNA de marti, atat Digi Info, cat si Neptun TV Bucuresti au solicitat a doua prelungire (cu jumatate de an) a termenului de intare in emisie, la care au dreptul, conform legislatiei audiovizuale.

Solicitarile au fost insa respinse, marti, de CNA. Astfel, cele doua televiziuni pot ori sa incepa emisia pana la termenul cand expira prima solicitare (de sase luni), ori pierd licenta.

Prima prelungire de sase luni expira in cazul Digi Info, pe 18 martie, iar in cazul Neptun TV Bucuresti, pe 30 aprilie.

RCS&RDS detine o licenta cu difuzare prin satelit pentru televiziune tematica Digi Info, cu profil infotext, cu zona de difuzare in Romania si in state din Europa Centrala si de Sud-Est.

Compania de telecomunicatii RCS&RDS a obtinut aceasta licenta de la CNA, in 18 septembrie 2014, televiziunea fiind destinata promovarii ofertelor si serviciilor companiei. Potrivit discutiilor de la momentul respectiv, Digi Info ar urma sa difuzeze programe productie proprie/ informare (80%) si productii ale altor producatori/ publicitate (20%).

"Este un canal necesar in conditiile in care RCS&RDS distribuie in toate mediile programe, in contextul in care contactul cu clientii este foarte important. E un canal intern intre distribuitor, RCS, si client, in asa fel incat clientul sa aiba oricand la dispozitie informatia utilizarii acestor servicii", a declarat atunci Bogdan Chiritoiu, reprezentant al companiei RCS&RDS. De asemenea, a adaugat ca echipa televiziunii va fi mica, de doar trei persoane.

Citeste si:
Dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS: Dan Voiculescu a fost...
Dosarul de şantaj Antena...

In sedinta de marti, au votat in favoarea acordarii prelungirii de termen in cazul Digi Info doar cinci din cei opt membri prezenti, respectiv Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu. Insa o decizie CNA poate fi luata cu minimum sase voturi "pentru".

Membrii CNA Radu Herjeu, Lorand Turos si Gabriel Tufeanu au votat "impotriva" acordarii de prelungire pentru Digi Info, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, in sedinta de marti, CNA a respins si solicitarea societatii Soti Cable Neptun SRL de prelungire a termenului de intrare in emisie pentru statia din Bucuresti a televiziunii generaliste Neptun TV.

Neptun TV, o televiziune infiintata de Radu Mazare si lansata in 1995, in Constanta, a obtinut licenta cu difuzare prin cablu pentru Bucuresti pe 30 octombrie 2014.

Doar patru membri ai CNA (Monica Gubenat, Valentin Jucan, Dorina Rusu si Rasvan Popescu) au votat, marti, in favoarea prelungirii termenului de intrare in emisie pentru Neptun TV Bucuresti.

Citeste si:
Orban vrea transport în siguranță pentru elevi și cere retragerea...
Orban vrea transport în...

Radu Herjeu si-a motivat votul negativ dat in ambele cazuri, spunand: "Daca am votat impotriva la alte prelungiri, asa o sa fac mereu. O sa fiu consecvent". Acesta a adaugat ca nu este normal ca o televiziune sa nu inceapa emisia dupa atat de mult timp. "Daca dupa 18 luni (de la obtinerea licentei, n.r.)... mai ales daca vorbim de «mamuti media»", a spus Herjeu, referindu-se cel mai probabil la compania RCS&RDS.

"Plus ca pot depune un nou dosar pentru licentiere", a mai spus Radu Herjeu, referindu-se la faptul ca, daca pierd aceste licente, societatile RCS&RDS si Soti Cable Neptun pot incerca sa le obtina din nou, de la CNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.