Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi de 240,1 milioane lei (53 milioane euro), valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014, inregistrandu-se tototdata si o crestere a numarului de companii care au recunoscut ca au incalcat legea.

"A fost un an cu activitate intensa, in special prin numarul mare de investigatii finalizate (21, n.r.). Ca numar de investigatii, este cel mai mare numar de sanctiuni date de Consiliu in istoria lui, intr-un an. De asemenea, si cuantumul amenzilor a fost destul de mare. Este al doilea an ca nivel al sanctiunilor, sunt peste 50 de milioane de euro sanctiunile totale", a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la prezentarea raportului anual, scrie MEDIAFAX.

El a subliniat ca a crescut si numarul agentilor economici care isi recunosc greselile.

Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 21 investigatii de incalcare a Legii concurentei, fata de 17 in anul 2014. Un procent de 66,6% din cazurile finalizate (14 din 21 de cazuri) au avut ca obiect intelegeri verticale, iar 33,4% din cazurile finalizate (7 din 21 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive.

"Anul trecut, cea mai importanta modificare si cea mai de impact sunt schimbarile la sistemul de recunoastere a sanctiunilor. Pana acum, recunoasterea se facea numai la finalul investigatiei, de anul trecut ele se pot face mai devreme, deci pe parcursul investigatiei. Reducerile de sanctiune sunt substantiale, putem acorda reduceri de pana la 30% din cuantumul de baza al amenzii. De cand se aplica acest nou regim vedem un numar crescut de recunoasteri. Anul trecut a fost un numar record de cazuri finalizate, iar numarul asta mare se datoreaza si faptului ca unele le-am putut rezolva pe baza recunoasterilor, nu a mai fost nevoie sa mergem cu procedura pana la final, sa avem audierile. Am reusit sa economisim cel putin cateva luni de investigatie", a precizat Chiritoiu.

La sfarsitul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurentei avea in derulare 48 de investigatii de incalcare a legii, cu 14% mai putine fata de finalul anului 2014. Dintre investigatiile in curs la 31 decembrie, 69% vizau carteluri sau practici abuzive.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

La aceeasi data erau in curs de desfasurare 13 anchete sectoriale, fata de 12 la finalul lunii decembrie 2014. In 2015 au fost organizate opt actiuni de inspectie inopinata la 61 de sedii si puncte de lucru.
Numarul deciziilor privind notificari de concentrari economice a fost de 35, in scadere cu 17% fata de anul 2014.

De asemenea, in 2015 au fost declansate 13 investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei, cu 4 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile intelegeri orizontale (carteluri) si 15% posibile abuzuri de pozitie dominanta.

Investigatiile vizeaza, printre altele, sectorul distributiei de energie electrica, distributia de filme catre cinematografe, piata de asigurari, piata serviciilor de transport in regim de taxi din municipiul Iasi, contoare electrice si servicii de masurare a energiei electrice, piata serviciilor de mentenanta si a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigura siguranta frontierei la Marea Neagra.

Citeste si:
Scumpiri din pix la alimentele de bază. Consiliul Concurenței...
Scumpiri din pix la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.