Tabelul periodic al elementelor a fost completat cu patru noi simboluri reprezentand substante, iar aceasta actualizare a facut ca manualele de chimie din lumea intreaga sa devina depasite, informeaza huffingtonpost.com.

Elementele au fost verificate si adaugate de Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata (International Union of Pure and Applied Chemistry/ IUPAC), saptamana trecuta. In urma acestei decizii, cel de-al saptelea rand din tabelul periodic al elementelor a fost in mod oficial completat.

Includerea acestor elemente chimice super-grele, realizate de om, temporar denumite 113, 114, 117 si 118, reprezinta primele adaugiri operate in sistemul periodic dupa 2011, precizeaza un comunicat emis de IUPAC.

IUPAC este o organizatie non-guvernamentala, fondata in anul 1919. Este forumul cel mai inalt recunoscut la nivel international ca unica autoritate ce elaboreaza standarde pentru nomenclatura substantelor anorganice sau organice.

Elementul 113 a fost descoperit de Institutul RIKEN din Japonia. Numele sau provizoriu este "ununtrium", iar simbolul sau este Uut.

Elementele 115 si 117 au fost descoperite de savantii de la Institutul de cercetari nucleare Dubna din Rusia, Laboratorul National Lawrence Livermore din California si Laboratorul National Oak Ridge din Tennessee. Numele lor provizorii si simbolurile lor sunt "ununpentium" (Uup), respectiv "ununseptium" (Uus).

Elementul 118 a fost descoperit de echipe de la laboratoarele din Dubna si California si a primit numele provizoriu "ununoctium" si simbolul "Uuo".

Denumiri permanente si simboluri vor fi alocate celor patru noi elemente in lunile urmatoare, a precizat IUPAC. Noile denumiri trebuie sa aiba legatura cu diverse concepte mitologice, minerale, regiuni, tari, proprietati si oameni de stiinta, scrie MEDIAFAX.

Elementul 113 va fi primul din istorie care va fi denumit de cercetatorii din Asia, raporteaza The Verge.

Citeste si:
5 elemente importante de verificat înainte de a cumpăra o mașină
5 elemente importante de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.