Achiziționarea unui autoturism reprezintă o provocare. Este important să analizezi disponibilitățile fiecărei mărci auto și să le raportezi la nevoile tale. Dacă ai o familie numeroasă, este indicat să optezi pentru un autoturism tip break sau SUV. În caz contrar, poți alege un autoturism sport, care să-ți ofere o doză de adrenalină, în condiții de circuit.

În cazul în care ești în căutarea unei mașini mici, de oraș, poți alege un model hatchback, care să consume puțin. Citește acest articol și află cele 5 elemente importante de verificat, înainte de achiziționarea unui autoturism.

1.Istoricul autoturismului

Verificarea istoricului autoturismului este o etapă esențială, înainte de achiziționarea unui autoturism. Unele informații pot fi aflate din cartea tehnică a autoturismului sau din talonul mașinii.

Folosind datele din acestea, poți utiliza unele aplicații de profil, pentru a vedea dacă autoturismul a fost implicat în evenimente rutiere, reparațiile și locațiile unde s-au efectuat acestea. Printre informațiile care alcătuiesc istoricul mașinii se regăsesc:


  • kilometrajul;


  • numărul de proprietari;


  • anul de fabricație;


  • evenimentele rutiere;


  • reviziile tehnice.


2.Integritatea sistemelor de siguranță

Înainte de a porni la drum, pentru a vedea cum funcționează autoturismul, este important a verifica integritatea sistemelor de siguranță. Din cartea tehnică a mașinii sau din surse online, poți afla câte airbaguri are mașina și în ce clasă de siguranță se află.

Este important să verifici integritatea centurilor de siguranță și a airbagurilor din bord. De asemenea, după introducerea cheii în contact, poți observa dacă martorul de bord specific este aprins. Achiziționarea unui autoturism cu probleme la sistemul de siguranță implică o vizită de urgență la service și costuri crescute de reparație.

3.Sistemul de frânare

În timpul primei probe cu autoturismul, este recomandat să faci câteva ture printr-o parcare sau pe un drum necirculat. Astfel, poți executa o serie de frânări bruște și mai lente, pentru a verifica sistemul de frânare.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Este recomandat ca, înainte de achiziționare, autoturismul să fie verificat într-un service autorizat. Astfel, pot fi identificate posibile scurgeri ale lichidului de frână sau probleme ale componentelor acestui sistem. Este important a te informa înainte de a pleca la drum, pentru a reduce riscul de apariție a unor evenimente rutiere nedorite.

4.Sistemul de evacuare

Fiecare șofer are preferințele sale, când vine vorba de sunetul pe care îl scoate sistemul său de evacuare. Dacă ești pasionat de motoarele sportive, poți fi tentat să achiziționezi un autoturism modificat, care să emită un sunet aparte. Este important ca, înainte de achiziție, să verifici dacă sistemul de evacuare modificat este omologat conform Registrului Auto Român (RAR) și dacă îndeplinește normele de poluare fonică.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

În cazul în care preferi sunetul clasic al motorului, este recomandat să verifici integritatea sistemului de evacuare. Prezența unui catalizator este un element esențial, în momentul vizitei la centrele specializate ale Registrului Auto Român. Această componentă are rol în scăderea cantității de noxe eliminate pe țeava de eșapament.

5.Martorii de bord și funcționalitatea motorului

Înainte de achiziționarea unui autoturism, este important să verifici martorii de bord. Aceștia pot semnala diverse probleme ale motorului sau ale sistemelor de siguranță. După această etapă, poți testa funcționalitatea motorului în timp ce mașina rulează la relanti. Astfel, poți identifica posibilele scurgeri de ulei și zgomote ciudate de sub capotă.

Citeste si:
Ce lichide să verifici și să schimbi la mașina ta, pentru a evita...
Ce lichide să verifici și să...

Este indicat să efectuezi o vizită la un service autorizat, dacă vânzătorul este de acord. În cadrul acesteia, un electrician poate utiliza un tester, pentru a vedea eventualele probleme ascunse ale autoturismului. De asemenea, un mecanic poate ridica mașina pe elevator, pentru a verifica integritatea sistemelor de frânare și direcție.

Achiziționarea unui autoturism este o etapă importantă în viața fiecărui conducător auto. După alegerea mărcii și a modelului preferat, este recomandat să testezi integritatea și funcțiile mașinii. Sistemul de frânare, direcție și cel de siguranță reprezintă elementele cheie, în momentul achiziționării unui autovehicul, și pot fi evaluate printr-o simplă vizită la un service auto.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2024 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.