Omul de afaceri radautean Teodor Hauca va fi cercetat sub control judiciar in dosarul in care judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi a fost retinut de procurorii DNA pentru mai multe acuzatii, intre care trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu si violarea vietii private.

Traian Andronachi, avocatul omului de afaceri, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca procurorii DNA au dispus ca Teodor Hauca sa fie cercetat sub control judiciar, avand interdictia de a parasi tara. El a precizat ca Hauca a fost audiat de procurori mai multe ore, pana in jurul orei 2.00 noaptea, acesta fiind acuzat de trafic de influenta, cumparare de influenta si instigare la uz de fals.

Procurorii DNA au facut, miercuri, perchezitii la zece adrese din judetele Iasi si Suceava, printre cei vizati fiind judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, dar si omul de afaceri Teodor Hauca, fost senator PD in perioada 1996-2000.

Anchetatorii au descins si la locuinta lui Dan Anton si la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iasi, precum si la locuinta si firmele lui Hauca.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in acest dosar procurorii fac cercetari privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni contra libertatii persoanei comise in perioada 2014-2015.

Miercuri seara, in urma audierilor, procurorii anticoruptie au dispus retinerea judecatorului Dan Anton, care va fi prezentat, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi este acuzat, intre altele, de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri ca va interveni la doua judecatoare in cazul unui barbat, Ion Picicurov, condamnat la inchisoare cu executare pentru contrabanda cu tigari. De asemenea, Dan Anton este acuzat ca ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni ca va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea si dezvoltarea de activitati financiar-bancare in tara respectiva.

Conform documentelor citate, in ianuarie 2014, Parchetului Judecatoriei Husi l-a trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dubla cetatenie romana si moldoveneasca si domiciliul in Republica Moldova, pentru contrabanda calificata in forma continuata, deoarece in 2013 acesta ar fi introdus in Romania doua transporturi cu tigari de contrabanda, de provenienta moldoveneasca.

Citeste si:
Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare
Fostul premier moldovean Vlad...

In aceste conditii, in mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, si el cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca si cu domiciliul in Republica Moldova, ruda prin alianta cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul sau de afaceri, Teodor Hauca, fost senator, in prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social in Radauti, judetul Suceava, pentru ca acesta sa isi foloseasca influenta asupra unor magistrati de la Curtea de Apel Iasi, in vederea solutionarii favorabile a dosarului care il viza pe Picicurov, aflat pe rolul instantei iesene.

”Teodor Hauca a intermediat la un hotel din municipiul Iasi o intalnire la care au participat, printre altii, Sergiu Cavcaliuc si Dan Anton, judecator in cadrul Sectiei Penale si pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iasi. In urma acestei intalniri, Dan Anton le-a dat asigurari co-interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei - Elena Iulia Ciobanu si Ancuta Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov impotriva sentintei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, data de Judecatoria Husi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare”, se arata in documente ale anchetatorilor, precizandu-se ca in apel Picicurov a ramas pedeapsa dispusa initial.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Potrivit sursei citate, in schimbul interventiei sale, dar si pentru a asigura succesul demersului sau, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov sa-l angajeze ca aparator ales pe Stelica Boboc, avocat in Baroul Iasi si nas de cununie al nepotului judecatorului, Sergiu Anton.

”In baza aceleiasi intelegeri frauduloase privind influenta pe care Dan Anton ar fi urmat sa o exercite asupra celorlalti doi colegi ai sai, in contraprestatie, numitii Teodor Hauca si Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat in octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere si de transport in orasele Balti si Chisinau din Republica Moldova”, a precizat sursa citata.

Pe de alta parte, in documentele anchetatorilor se mai arata, ca, incepand cu toamna anului 2014, intre Dan Anton si concubina acestuia, Marina Moglan, care are dubla cetatenie romana si moldoveneasca, si oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni si Renato Del Gatto, ambii rezidenti in municipiul Botosani, au avut loc mai multe intalniri si discutii telefonice, ”care au avut ca obiect facilitarea intrarii si dezvoltarii de activitati financiar-bancare de catre cei doi cetateni italieni pe piata din Republica Moldova”.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

”Aceste tatonari s-au concretizat in cursul lunii august 2015, cand cetateanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o suma consistenta, dar neprecizata de bani, pentru sine, si un post de director de banca pentru concubina acestuia, Marina Moglan, in Chisinau, Republica Moldova, in schimbul sprijinului pe care Anton urma sa-l acorde prin interventia pe langa autoritatile de resort din Republica Moldova”, mai precizau sursele citate.

In cursul discutiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar si a ocuparii postului de director de banca de catre concubina sa, angajandu-se ca va interveni pe langa fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat in Parlamentul moldovean, la momentul savarsirii faptelor, cat si pe langa membrii ai Guvernului Republicii Moldova.

Citeste si:
Parcare gratis pe timpul nopții și în zilele de duminică în Brașov
Parcare gratis pe timpul...

Conform documentelor anchetatorilor, judecatorul Dan Anton este acuzat si de violarea vietii private, dupa ce, in iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat in apartamentul din Iasi detinut in comun de Marina Moglan si Constantin Gutu, fostul sot al acesteia, fara consimtamantul celui din urma, unde, ajutat de Florin Isac, ”a instalat un mijloc tehnic de inregistrare video, disimulat intr-un ceas electronic, cu scopul obtinerii unor imagini care sa contina detalii din viata privata a persoanei vatamate Constantin Gutu si pe care urmarea sa le foloseasca, impreuna cu Marina Moglan, pentru santajarea persoanei vatamate”.

Totodata, in perioada decembrie - ianuarie 2015, Dan Anton a facut demersuri pe langa Daniel Florin Zvinca, politist la Punctul de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, judetul Botosani, pentru a-l determina sa faciliteze iesirea din tara a concubinei sale si a celor doi copii ai acesteia, fara acordul tatalui lor, Constantin Gutu.

”Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvinca a permis in 3 ianuarie 2015 iesirea din tara pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, judetul Botosani, a concubinei celui dintai, Marina Moglan, insotita de copii minori ai acesteia - unul in varsta de sase ani, avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca, si celalalt de noua ani, tot cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca, fara ca marina Moglan sa aiba declaratia persoanei vatamate Constantin Gutu, privind acordul in legatura cu efectuarea de catre cei doi minori a unei calatorii in afara granitelor statului roman, respectiv in Republica Moldova”, se mai arata in documentele anchetatorilor.

In aceste conditii, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz in serviciu, iar Daniel Florin Zvinca de abuz in serviciu.

Pe de alta parte, judecatorul Dan Anton este acuzat si de dare de mita, dupa ce, in cursul lunii noiembrie 2014, acesta, impreuna cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la scoala din Iasi unde invata copiii femeii diverse bunuri constand in bauturi alcoolice pentru ca acesta sa-i semnaleze ”orice vizita facuta de Constantin Gutu la unitatea scolara, fiind «pus in garda» in acest fel, cu privire la prezenta lui Gutu in municipiul Iasi (persoana vatamata isi desfasura activitatea profesionala in Chisinau, Republica Moldova si venea ocazional in Iasi)”, se mai arata in documentele citate.

In luna iunie, unsprezece perchezitii ale DIICOT au fost facute in mai multe locuri din Iasi, intr-un dosar de evaziune fiscala si trafic de influenta, printre persoanele vizate fiind judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, care era suspectat ca a intervenit in favoarea unor persoane condamnate, in schimbul sumei de 200.000 de lei si al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare si luare de mita, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri in Iasi. In anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Dupa absolvirea, el nu a plecat din Iasi pentru ca intrase in afaceri, iar initial a facut comert cu televizoare, aparate de uz casnic si, ulterior, hartie, dupa cum el insusi declara.

In anul 1998, Vlad Filat era actionar la firma ”Romold Trading”, care importa tigari MT din Republica Moldova, societate radiata in prezent. In acelasi an, firma a intrat in atentia procurorilor ieseni si a Fiscului. In noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au retinut patru tiruri cu 1,8 milioane de tigari MT, o parte dintre acestea avand timbre expirate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.