Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat, marti seara, la o dezbatere organizata de GDS, ca a facut o analiza si a constatat ca plagiatul este in crestere peste tot in lume, mai ales in Romania, unde fapta nu este pedepsita nici macar atunci cand este descoperita.

Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea "Plagiatul ca stare a natiunii", ca vorbeste in calitate de profesor care coordoneaza doctorate, ci nu ca rector al Universitatii Bucuresti, si ca, din punctul sau de vedere, ceea ce se intampla in prezent prin lipsa unor reguli institutionale care sa faca imposibil plagiatul reprezinta de fapt o "plaga academica generalizata".

Acesta a precizat ca a facut o analiza pentru a vedea ce se intampla si in alte tari si a constatat ca peste tot se inregistreaza o crestere a cazurilor de plagiat, dar ca in Romania situatia este cu atat mai grava cu cat fapta nu este pedepsita nici macar atunci cand este descoperita.

El a amintit ca in cazul in care exista o suspiciune de plagiat demnitarii pot fi judecati doar de catre Comisia Nationala de Etica, iar pana acum aceasta a ales sa ascunda adevarul, scrie MEDIAFAX.

Mircea Dumitru a mai spus ca in Romania ar fi necesara intarirea autonomiei universitatilor, dar si o reglementare mult mai stricta in domeniu, spunand ca va propune Parlamentului sa initieze retragerea din lege a prevederii potrivit careia doar Comisia de etica sa se poata ocupa de demnitari.

"Universitatea ar trebui sa faca asta. Trebuie sa impunem o legislatie specifica pentru a impiedica sa se mai intample acest lucru", a spus rectorul Universitatii Bucuresti.

Acesta a facut referire si la lucrarile pe care le scriu detinutii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind ca aceasta prevedere legala "este o rusine".

El a spus ca oricine scrie lucrari stiintifice stie ca are nevoie de doi, trei, patru, chiar cinci ani pentru a scrie o carte, iar daca se doreste ca cercetarea stiintifica sa nu fie aruncata in derizoriu, trebuie sa se ia masuri pentru a avea o legislatie specifica. "Cazuri flagrante de plagiate ordinare nu ar trebui sa mai apara", a spus Mircea Dumitru.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.