Social 5 Iunie 2015 11:18
Procurorul sef al DNA a sesizat Camera Deputatilor cerand avizarea urmaririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, avand in vedere ca, in calitate de premier, l-a numit pe Dan Sova in functia de ministru, in conditiile in care in trecut a primit foloase din partea senatorului Sova.

Update

Conform sursei citate, in calitate de prim-ministru al Romaniei, Ponta l-a desemnat pe Dan Sova, in august 2012, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in luna decembrie 2012, in functia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, in luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor si in luna martie 2014 ministru al Transporturilor.

Victor Ponta a facut aceste numiri in conditiile in care premierul a beneficiat in trecut de foloase din partea senatorului Dan Sova, constand in sume de bani (in total aproximativ 250.000 lei) si dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.

"Probele administrate au relevat faptul ca Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse intre 7.900 lei si 14.000 lei, in total 181.439,89 lei, in temeiul unei conventii fictive de conlucrare profesionala in domeniul juridic incheiata intre SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar in perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat in mod gratuit de dreptul de folosinta al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achizitionat de SCA „Sova si Asociatii” in sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate in valoare de aprox. 6.000 lei/luna), iar ulterior, in luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentand avansul si alte cheltuieli aferente contractului de leasing in momentul preluarii acestuia de catre Ponta Victor-Viorel, in total suma de 79.641,11 lei", conform DNA.

In acest context, procurorul sef al DNA a initiat procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta, care este deputat si care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru.

Update

Premierul Victor Ponta a anuntat ca este considerat suspect de catre DNA in dosarul Sova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 si pentru faptul ca este in conflict de interese deoarece l-a propus ministru pe acesta.

Iohannis: Solicit demisia premierului Victor Ponta

"Sunt suspect in dosarul lui Sova, pentru activitatea de avocat in 2007-2008 si, de asemenea, sunt in conflict de interese ca l-am propus pe Sova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaratie, o se ne cheme pentru declaratii"
, a spus Ponta. Intrebat de presa daca va demisiona, Ponta a raspuns ca politica se face in Parlament, nu la DNA, si nu a mai dorit sa mai declarealtceva.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...


Premierul a ajuns la DNA in jurul orei 11.00, spunand ca a fost chemat de procuroprul Cheseru pentru a da declaratii intr-un dosar, el neprecizand despre ce este vorba.

”M-a chemat procurorul Cheseru la ora 11.00. La final va spunem ce si cum”, a afirmat Ponta, care a ajuns la DNA insotit de un avocat.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca premierul a fost chemat de procurori pentru a da declaratii in dosarul lui Dan Sova.

Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

Citeste si:
Victor Ponta: Toată lumea bugetară a trăit din salariile mărite de...
Victor Ponta: Toată lumea...

Astfel, Sova ar fi contribuit la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Potrivit DNA, suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA "Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari este estimata la valoarea de 3.455.754 de lei.

In acelasi dosar sunt urmariti penal Dan Laurentiu Ciurel, director de Investitii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, si fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz in serviciu.

Dan Sova este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie si in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Marti, Senatul a respins cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Sova, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru" si 72 "impotriva".

Dan Sova declara, marti, ca nu vrea sa califice votul din Senat, care a respins cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii sale, si ca isi doreste ca dosarul sa fie trimis in instanta pentru a se lamuri situatia.

"Nu vreau sa calific votul Senatului. Va spun o singura propozitie si sper sa ma intelegeti: Imi doresc, asa cum am cerut si instantei supreme, sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste", a spus Sova, care a participat la sedinta plenului Senatului si a votat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.