Social 25 Mai 2015 13:55
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in cadrul programului International „Securitate in regiunea Marii Negre.Provocari comune, viitor sustenabil” organizat de SRI, ca intr-o zona caracterizata de coliziunea intereselor strategice Romania trebuie sa isi consolideze credibilitatea strategica.

Programul academic „Securitate in regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil” este organizat de Serviciul Roman de Informatii sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si in parteneriat cu reprezentantii Harvard Kennedy School si National Intelligence University, si s-a desfasurat, luni, la Palatul Cotroceni, scrie MEDIAFAX.

Seful statului a decarat in discursul sustinut in cadrul acestui eveniment ca Programul reprezinta ”un valoros demers de reflectie strategica”, pe care il va sprijini si in anii care urmeaza. ”Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relatiei transatlantice. Securitatea regionala este nu numai o problema a statelor care apartin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru intreaga comunitate internationala, mai ales atunci cand conflictele evolueaza radical, spre razboi, fie el intra sau interstatal. Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformari globale si provocari. Intr-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana sunt esentiale pentru Romania. Ele reprezinta coordonatele fundamentale ale politicii externe si de securitate ale Romaniei”, a precizat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, ”consolidarea profilului Romaniei in NATO si UE reprezinta o prioritate, o linie de conduita specifica bunei guvernari, care raspunde asteptarilor cetatenilor nostri”. ”Intr-o zona caracterizata de coliziunea intereselor strategice si intr-o perioada marcata de modificari geopolitice rapide, Romania trebuie sa-si consolideze credibilitatea strategica”, a apreciat Iohannis.

Presedintele a mai mentionat ca Marea Neagra este un spatiu atat de convergenta, cat si de coliziune a intereselor tarilor riverane, dar si a diversilor actori internationali. ”Evolutia geopolitica si de securitate in zona Marii Negre, pozitia geografica a regiunii, riscurile si amenintarile la adresa stabilitatii in zona sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunitatii internationale. La acestea se adauga si elementele ce tin de cooperarea politica, economica si militara. Situarea regiunii la frontierele NATO si UE, dar si ale Orientului Mijlociu, existenta unor conflicte deschise sau inghetate, criminalitatea transfrontaliera, deficitele democratice si prezenta unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategica a zonei Marii Negre”, a aratat presedintele Klaus Iohannis in discurs.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a mai afirmat ca aceasta regiune, interfata cu Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Marea Mediterana, este ”un mediu de securitate complex si eterogen”. ”Statele din Regiunea Extinsa a Marii Negre au incercat sa gaseasca forme eficiente de colaborare. Ma refer la structurile de cooperare institutionalizata, cum ar fi Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, dar si la structuri non-institutionalizate precum Procesul de Cooperare Sud-Est European sau la initiative precum Euroregiunea Marii Negre sau Sinergia Marii Negre. Totusi, nu se poate vorbi de rezultate semnificative in planul securitatii. Aceasta si pentru ca a lipsit o viziune integrata, iar multe initiative au ramas, din pacate, la stadiu de proiect”, considera presedintele Romaniei.

Seful statului a mai spus ca ”Romania isi asuma in continuare ferm angajamentul de a furniza securitate in regiune, de a sustine procesele de stabilizare, reforma, democratizare si integrare in zona, de a promova o Europa sigura, libera si prospera, nu doar in interiorul NATO si al Uniunii Europene, ci si in vecinatatea acestora”. ”Alaturi de aliatii si partenerii nostri, ne oferim resursele de cunoastere, cat si cele umane si materiale, pentru a contribui la restaurarea securitatii regionale bazate pe dreptul international si la asigurarea sustenabilitatii statelor din regiunea Marii Negre”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.