Social 16 Mai 2015 15:31
Premierul Victor Ponta a declarat ca isi mentine acuzatiile la adresa "unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL" care s-a intalnit cu firma austriaca Schweighofer pentru Codul Silvic si promoveaza in Parlament interesele unei firme private, precizand din nou ca are date in acest sens.

El a sustinut totodata ca nu exista un conflict intre el si presedintele Klaus Iohannis pe aceasta tema. "Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani, cel al despaduririlor si pietei ilegale. Am avut niste acuzatii, pe care mi le mentin, la adresa unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private. Sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens, pe care le are toata lumea deja, sunt publice", a spus Ponta. Ponta a afirmat si vineri ca acuzatiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriaca Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar "o doamna deputat PNL, fost ministru" si alti deputati PNL si nu s-au referit la persoane din jurul presedintelui Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, joi dimineata, directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta, despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau, cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.

Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-au bazat, scrie MEDIAFAX. ”Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana”, a explicat seful statului.

El a adaugat ca ”i s-a parut un lucru foarte serios”. ”Vreau sa supliniez, in acest context, ca nu numai presedintele ci si primul-ministru are datoria sa vegheze ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu legislatia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine, oricum, nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale”, a tinut sa mai transmita seful statului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis, a afirmat, miercuri seara, la B1, liderul PSD, premierul Victor Ponta. ”Impresia mea e ca presedintele a trimis legea catre parlament din partea unor binevoitori, in ghilimele, in special niste liberali cu anumite interese strict private. Din PNL ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au in parlament pentru Holzindustrie. Evident ca au niste interese care sunt strict private”, a declarat Victor Ponta in cadrul emisiunii ”Ultimul cuvant”, difuzata la B1 TV.

El a precizat ca are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa soțului, în plin divorț. De...
Diana Șoșoacă, acuzații dure...

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici cand a fost intrebat daca este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare. Intrebat daca este vorba in acest caz de trafic de influenta, Ponta a raspuns in prima faza "100%", dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice, insistand insa pe ideea ca liderii liberali au avut intalniri private cu reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. "Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste", a spus Ponta.

Citeste si:
Noul Cod Silvic, aprobat: furtul de arbori devine faptă penală
Noul Cod Silvic, aprobat:...

El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat. La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer?". El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.

Miercuri seara, Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic, in care institutia apreciaza ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon. Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei dupa ce, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca asupra presedintelui Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune” ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.