Liderii gruparii conduse de Adrian Botez, cunoscuta sub numele de "Academia infractorilor", suspectati de zeci de jafuri comise la magazine de lux din strainatate, isi recrutau membrii din casele de copii sau din cadrul unor familii sarace, au anuntat oficial ai Politiei Romane.

Conform sursei citate, unii dintre talharii antrenati de gruparea lui Adrian Botez, zis "Tata" proveneau fie din familii sarace, fie din case de copii. Acestia erau antrenati sa jefuiasca un magazin in mai putin de un minut, in conditiile in care cele mai multe dintre acestea erau asigurate cu sisteme de alarma, iar talharii trebuiau sa poata sa ia cat mai multe obiecte de valoare si sa fuga inainte de intreventia firmei de paza sau a politiei. Uneori, oamenii lui "Tata" foloseau si arme pentru intimidarea personalului magazinelor, insa, in urma perchezitiilor, anchetatorii au stabilit ca armele erau, de fapt, de jucarie.

Banii obtinuti in urma vanzarii bunurilor furate erau apoi impartiti, o cota parte fiind trimisa si familiilor altor membri, aflati la inchisoare in alte dosare. Procurorii DIICOT au retinut, in urma audierilor, 14 persoane, in dosarul cunoscut sub numele de "Academia infractorilor romani", ei dispunand ca alti trei membri ai gruparii sa fie cercetati sub control judiciar. Potrivit unor surse din cadrul structurii, s-a pus in miscare actiunea penala si fata de liderul gruparii, interlopul Adrian Botez, zis "Tata", el fiind incarcerat in prezent, ca urmare a faptului ca a fost condamnat la zece ani de inchisoare. Cele 14 persoane retinute si liderul gruparii, urmeaza sa fie prezentati instantei su propunere de arestare preventiva.

Ancheta DIICOT in dosarul hotilor din magazine de lux, grupare ce actiona sub numele de "Academia infractorilor romani", a costat 300.000 de euro, fiind astfel una dintre cele mai scumpe ale institutiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Urmarirea penala in acest caz a insemnat implicarea a aproximativ 200 de anchetatori de la SRI, Directia Operatiuni Speciale (DOS), Investigatii Criminale, Jandarmerie si DIICOT, care au lucrat in colaborare cu alti oameni ai legii din strainatate, potrivit surselor citate.

In urma actiunii, au fost duse la audieri 22 de persoane, suspectate de talharie si furt. Hotii au actionat, in ultimii doi ani, in tari precum Belgia, Andorra, Germania, Austria, Olanda, Croatia sau Slovenia, ei furand, din magazine de lux, bijuterii si ceasuri, in valoare totala de zece milioane de euro, conform anchetatorilor. Gruparea era organizata dupa reguli militare si, mai mult decat atat, liderul acestei retele a infiintat "Academia infractorilor romani", potrivit sursei citate.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Liderul acestei retele organizate era interlopul Adrian Marin Botez, prins in 16 ianuarie, dupa ce a fost cautat mai mult de sase luni, el fiind eliberat din arestul Capitalei, desi fusese condamnat la zece ani de inchisoare pentru ca a incercat sa il omoare pe Dumitru Mironescu. Adrian Marin Botez a fost lasat sa plece de subofiteri de la arestul Politiei Capitalei, desi primisera o minuta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in care se arata ca Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare.

Cei trei subofiteri de la arestul Politiei Capitalei care l-au lasat liber pe Adrian Botez, dupa ce acesta a fost condamnat definitiv pentru ca a incercat sa il omoare pe Dumitru Mironescu, sunt cercetati de procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 4, pentru neglijenta in serviciu. Cercetarile au fost deschise dupa ce, in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2014, la arestul Politiei Capitalei a venit o minuta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in care se arata ca Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare. Angajatii de la arest ar fi interpretat in mod gresit documentul trimis de instanta si ar fi crezut ca Botez trebuie de fapt pus in libertate, astfel ca acesta a fost eliberat in acea noapte. Adrian Botez a fost dat atunci in urmarire, politistii reusind sa il prinda dupa mai bine de sase luni.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Eliberarea din greseala a lui Adrian Botez a determinat luarea unor masuri speciale de protectie pentru seful Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, Felix Banila, si pentru familia acestuia. Protectia pentru Felix Banila a fost luata la solicitarea acestuia, dupa ce prim-procurorul a primit pe adresa Parchetului o scrisoare de amenintare din partea interlopului bacauan, expediata din arestul Politiei Capitalei cu o noapte inainte ca acesta sa fie eliberat din greseala. Seful Parchetului Bacau este cel care a desfasurat ancheta in dosarul in care Adrian Botez, zis "Tata", a fost condamnat pentru tentativa de omor.

In urma verificarilor interne facute de Politia Romana, Mihai Pruteanu, care se afla atunci la conducerea Politiei Capitalei, a fost sanctionat cu un avertisment. Ulterior, Pruteanu a fost eliberat din functie, la cerere, de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Adrian Marin Botez, zis "Tata", si alti sapte barbati care, in 2011, au vrut sa-l omoare pe Dumitru "Puiu" Mironescu au fost condamnati definitiv, in 30 iunie 2014, la pedepse cu executare cuprinse intre noua si doisprezece ani de inchisoare, in dosarul cunoscut ca "Bariera". Ceilalti sapte condamnati - Claudiu Laurentiu Pavaluca, Catalin Bogdan Rusu, Constantin Manea, Vladut Romeo Zimbrean Sbranca, Vasile Stoleru, Valentin Dorin Pavaluca si Constantin Catalin Craciun - erau toti in arest la data condamnarii definitive.

Citeste si:
Vela, către potențialii infractori: „Vigilența noastră este la cote...
Vela, către potențialii...

Adrian Marin Botez, dat in urmarire nationala din mai 2011, fusese prins in apropierea instantei supreme, in luna mai 2014, chiar in ziua cand se judeca dosarul sau de tentativa de omor, ulterior fiind dus in arestul Politiei Capitalei. Dumitru Puiu Mironescu a fost victima unei tentative de asasinat, in 14 februarie 2011, in zona trecerii la nivel cu calea ferata de la Lilieci, din municipiul Bacau, agresiune comisa de mai multe persoane din anturajul lui Adrian Botez.

Adrian Botez il considera pe Dumitru Mironescu implicat in asasinarea lui Gheorghita Mararu, care a fost impuscat de Cristian Chilat, zis "Falau", in noiembrie 2010, in rafuiala de la Cafe Latino, din municipiul Bacau. In aprilie 2012, Falau a fost condamnat definitiv la 19 ani de inchisoare pentru omor calificat, tentativa la omor calificat si nerespectarea regimului armelor.

Citeste si:
Adrian Botez, condamnat definitiv la 24 de ani de inchisoare
Adrian Botez, condamnat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.