Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, intrebat de lipsa de reactie in cazul cetateanului roman rapit in Burkina Faso, ca ”presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune” si ca a fost in contact permanent cu ministrul de Externe si cu celula de criza.

"Presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune. Daca doriti sa luam cazul nefericit al romanului rapit, pot sa va spun ca am fost in fiecare zi in contact fie cu ministrul de Externe, fie cu celula de criza care a fost stabilita imediat in conformitate cu legislatia. Nu trebuie sa ies eu la microfon si sa spun ce sa faca oamenii, ei stiu foarte bine ce e de facut. Sunt proceduri destul de complicate, dar foarte bine clarificate. Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment", a spus presedintele, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare, despre criticile pe care le-a primit, referitoare la lipsa sa de reactie, dupa evenimentul in care a fost implicat cetateanul roman.

Cetateanul roman disparut in Burkina Faso a fost rapit probabil de o grupare tuarega condusa de un apropiat al fostului presedinte Blaise Compaoré si afiliata organizatiei teroriste Al-Qaida in Maghrebul Islamic, afirma un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays.

Intrebat, intr-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce parere are despre rapirea unui cetatean roman pe 4 aprilie, Etienne Traore, presedintele interimar al Partidului pentru Democratie si Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: "Cred ca vor urma si alte rapiri. Il suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de retele tuarege, ca incearca sa destabilizeze situatia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului sau, (fostul presedinte) Blaise Compaoré, care mizeaza acum pe o politica a stigmatizarii".

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent si acuzat ca ar fi un membru influent al organizatiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai presedintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, in ultimii ani, in eliberarea unor occidentali rapiti de AQMI, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Un geolog canadian rapit in Burkina Faso a fost gasit mort. Reactia...
Un geolog canadian rapit in...

Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul presedinte din Burkina Faso inlaturat de la putere in octombrie 2014, dupa proteste violente, si refugiat in Coasta de Fildes.

Cetateanul roman a fost rapit de cinci persoane inarmate, pe 4 aprilie, la o mina de mangan din Burkina Faso. Convoiul in care se afla agentul de securitate roman era in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao. Mina situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis. In urma atacului au rezultat raniti un jandarm si un sofer. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso si Mali au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, rapitorii ar face parte dintr-o grupare care are legaturi cu Miscarea pentru Unicitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO), activa in Mali, sau din Al-Qaida in Maghrebul Islamic. Nicio organizatie terorista nu a revendicat rapirea cetateanului roman.

Citeste si:
Iohannis, despre accesul la internet în școli: „Nu îl rezolvă...
Iohannis, despre accesul la...

Potrivit unor surse militare, ostaticul roman a fost dus in nordul statului Mali, fiind cautat in mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidentiala din Burkina Faso a fost trimisa in nordul Mali, unde sunt si alte forte speciale africane, in cadrul Operatiunii Barkhane. Actiunile de cautare se deruleaza in Burkina Faso, Mali si Niger, in cadrul Operatiunii antiteroriste Barkhane, lansata in iulie 2014, cu asistenta Frantei. La Operatiunea Barkhane participa forte din Franta, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania si Niger.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.