Sute de buzoieni, majoritatea romi, care au sarbatorit, luni, Pastele blajinilor, au mers in cimitir, la mormintele rudelor decedate, au facut gratare si au intins mese cu mici sau miel la gratar, unii dintre ei intrand cu masinile pana langa morminte.

In Cimitirul ”Sfantul Gheorghe” din Buzau, s-au adunat, luni, sute de persoane, majoritatea romi, pentru a sarbatori Pastele blajinilor, oamenii spunand ca aceasta este o traditie din mosi-stramosi. Unii au intrat cu masinile pana la mormintele rudelor decedate, unde au incins gratare cu mici, carnati, miel sau peste si au intins mese imbelsugate, scrie MEDIAFAX.

”Noi asa facem an de an, venim si intindem masa la capataiul parintilor nostri si ii multumim bunului Dumnezeu pentru ca avem posibilitatea sa fim langa ei cu ce trebuie. Am venit cu mici, peste, carnati, miei, bauturi, am impartit la cei nevoiasi, mai avem si in masini, pentru toata lumea. Cine vrea sta la masa cu noi, cine nu, ia la pachet. La noi este o traditie ca de Pastele blajinilor sa aducem ceea ce ii placea mortului aici la capataiul sau si sa punem masa in cimitir. Sper ca si copiii nostri sa duca mai departe traditia, asa cum vad la noi”
, a spus un barbat.

Dupa ce preotii au sfintit bucatele, romii s-au asezat la masa. ”La noi este o traditie din mosi-stramosi sa facem asa ca un fel de pomana si am venit la cimitir pentru ca aici este mama mea Aurelia si fratii mei Kenedy si Leonte. Ne-am pregatit cu miei la gratar, cu oua rosii, cu cozonaci, sarmalute si tot ce trebuie sa manance si cel bogat, si cel sarac si o sa mai dam o masa si acasa”, a afirmat o femeie din familia Macelaru.

Fumul de la gratarele pline cu carne, asezate langa cruci, a umplut cimitirul, iar romii au insirat pe mese sute de kilograme de carne, sute de sarmalute, zeci de oua rosii, cozonaci si bauturi. ”E frumos sa bem, sa mancam la mormintele parintilor nostri, ca asa ne-a lasat Dumnezeu. Ne-am pregatit cu fripturi, cu mici, cu oua, cu branzeturi. Vinuri din toate calitatile, coniac de care vrea lumea, servim toata lumea daca vrea sa vie la noi la masa”, a explicat un alt barbat.

Citeste si:
Și micii din Obor s-au scumpit. „Asta e. O perioadă nu o să se mai...
Și micii din Obor s-au...

Bucate alese au fost impartite de Pastele blajinilor si nevoiasilor care s-au aflat luni in cimitirul ”Sfantul Gheorghe” din Buzau. “Cat oi mai trai eu si fratii mei, Zelter, Pistol, Terente, toti, noi respectam traditia din mosi-stramosi si dam de pomana la lume. Avem toate pregatirile, mici, carnati, pastrama, la sarmani dam pachete, asa e la noi de Pastele Blajinilor”, a spus un alt barbat venit la cimitir. Pastele blajinilor se sarbatoreste, conform traditiei, in prima zi de luni din a doua saptamana de dupa Paste, iar sarbatorea se mai numeste si Pastele mortilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.