Social 7 Martie 2015 13:40
Medicii de familie ar putea primi mai multi bani pentru consultatii (80%) si mai putini pentru pacientii pe care ii au pe lista (20%), potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, acestia fiind nemultumiti si cerand retragerea documentului.

Proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015 a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Proiectul prevede ca veniturile medicilor de familie sa se imparta astfel: 20 la suta pentru plata per capita si 80 la suta pentru plata pe serviciu, in prezent impartindu-se in mod egal intre cele doua.

Majorarea procentului alocat pentru plata pe serviciu are in vedere plata in functie de performanta, respectiv interesarea medicilor de familie in acordarea de servicii medicale asiguratilor, care sa conduca la reducerea morbiditatii si mortalitatii si la imbunatatirea calitatii vietii si cresterea satisfactiei pacientului (supravegherea gravidei si copilului prin controale periodice, consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor), se arata in nota de fundamentare a proiectului, scrie MEDIAFAX.

Totodata, a fost majorat numarul maxim de consultatii la domiciliu ce pot fi acordate pe luna de medicii de familie de la 21 la 42. In plus, in cadrul serviciilor aditionale ce pot fi acordate de medicii de familie, a fost introdusa spirometria (in prezent, in categoria acestor servicii se regasesc ecografia generala - abdomen si pelvis - si efectuare si interpretare EKG). Proiectul este contestat de medicii de familie, care cer retragerea documentului.

"Societatea Nationala de Medicina Familiei este extrem de ingrijorata pentru viitorul profesiei, pentru stabilitatea ingrijirilor pacientilor, pentru mentinerea retelei de asistenta medicala primara precum si de riscul dezorganizarii sistemului medical pe care modificarile la Contractul-cadru si proiectul de norme pe 2015 le-ar putea provoca. CNAS creeaza prin acest proiect drum liber cheltuielilor nesabuite si nejustificate in sistem. (...) Consideram ca se incearca distrugerea medicinei de familie, pe acelasi model al distrugerii profesiei de farmacist si farmaciilor independente din Romania", se arata intr-un comunicat al organizatiei medicilor de familie.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

Medici de familie cer pastrarea raportului per capita/per serviciu la 50 - 50, mentinerea numarului minim de 800 de asigurati pentru incheierea contractului de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara, mentinerea calculului necesarului de medici la un numar optim de 1.800 de pacienti si mentinerea comisiilor mixte de pe langa casele judetene de asigurari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.