Medicii de familie au declanșat un protest din cauza sistemului informatic care prezintă tot mai multe probleme, care le îngreunează activitatea medicală.

Medicii, revoltați din cauza sistemului informatic problematic

Medicii de familie sunt nemulțumiți de sistemul informatic care le face din ce în ce mai multe probleme și le îngreunează inutil activitatea medicală. Aceștia susțin că sistemele informatice care sunt utilizate în activitatea cabinetelor medicale le afectează activitatea. Doctorii cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să intervină și să ia măsuri, deoarece disfuncționalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat se răsfrânge atât asupra activității medicilor, cât și asupra nevoilor pacienților.

Societatea Națională de Medicina Familiei a prezentat nemulțumirile și solicitările prin intermediul unui comunicat de presă. Societatea a precizat în comunicat că de o perioadă bună de timp, sistemul informatic este nefuncţional şi creează probleme în activitatea medicală din medicina primară şi nu doar. Prin urmare, accesul pacienţilor la serviciile medicale este blocat din cauza unui serviciu informatic, ba mai mjult, acesta pune în pericol și activitatea medicală la nivel naţional.

„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, scrie în comunicatul organizației.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

De asemenea, medicii de familie spun că imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate mai ales din cauza timpului de așteptare mare. Și mai revoltător este faptul că din cauza erorilor de sistem în înregistrarea categoriilor de asigurat îi lipsește pe pacienți de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate.

„Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.

Citeste si:
Medicii de familie ar putea avea salarii mai mari cu 50%
Medicii de familie ar putea...

Medicii au solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să se ocupe și să rezolve problemele existente în sistemul informatic și să introducă formulare electronice în locul celor pe suport de hârtie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.