Potrivit noului Contractul Cadru al CNAS pentru anul 2023, medicii de familie ar putea avea salarii mai mari cu 50%, însă doar în baza unei singure condiții.

Medicii de familie ar putea avea salarii mai mari cu 50%

Potrivit noului Contractul Cadru al CNAS pentru anul 2023, medicii de familie ar putea încasa salarii mai mari cu 50%, însă doar în baza unei singure condiții. Medicul de familie nou-venit care va activa într-un sat va avea un salariu cu 50% mai mare decât un specialist de la oraș pentru o perioadă de șase luni. Pentru acest lucru, medicul trebuie să activeze într-o localitate unde nu mai este un alt doctor și nici cabinet medical.

Autoritățile din România încearcă prin această modificare să aducă și să motiveze noi specialiști în localitățile unde aceștia lipsesc și să acopere deficitul acestora. Sistemul de sănătate din România duce lipsa a aproximativ 2.000 de medici de familie.

Plus la toate, medicii de familie vor avea un rol important în depistarea celor mai severe boli care pot afecta sănătatea populației, prin acordarea de consultaţii preventive pentru toate persoanele care vor fi înscriși pe lista lor. Noile modificări au fost propuse pentru noul Contract Cadru din 2023, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2023.

Europa se confruntă cu o criză a medicilor

Pe lângă toate acestea, documentul mai prevede și alte schimbări precum extinderea accesului la serviciile medicale oferite în sistem ambulatoriu şi serviciile de spitalizare de zi pentru a elibera camerele de gardă ale spitalelor. De asemenea, se ia în calcul și acordarea unor consultații la distanţă pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

La momentul actual, noul Contract Cadru pentru anul 2023 care suprinde toate aceste schimbări se află în dezbatere publică. Europa se confruntă cu o mare criză de medici în ultimii ani. Situația nu este mai bună nici în România. Sute de localități din țară nu au nici măcar un medic de familie, iar oamenii sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri sau să se deplaseze în cel mai apropiat oraș pentru a beneficia de asistența medicală cuvenită. Lipsa personalului medical de la sate îi îngrozește pe oameni și de multe ori sunt nevoiți să se trateze independent sau să aștepte serviciul de ambulanță care ajunge destul de greu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.