Premierul Victor Ponta le-a spus marti reprezentantilor revolutionarilor, care l-au asteptat la iesirea de la bilantul DNA, ca numarul lor real nu este de 20.000 si a refuzat sa-i primeasca la Palatul Victoria, subliniind ca discutia pe aceasta tema se poarta la Parlament, unde va fi prezent.

Victor Ponta a fost asteptat, la iesirea de la prezentarea bilantului Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014, de un grup de revolutionari, in frunte cu Dumitru Dinca, care i-a reprosat premierului ca de trei ani de zile il roaga sa-i primeasca pe revolutionari la Palatul Victoria, dar nu au primit niciun raspuns si nici cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, nu au ajuns la nicio intelegere.

Premierul le-a spus revolutionarilor ca ordonanta care priveste indemnizatiile lor este discutata in prezent la Parlament si le-a promis ca va fi prezent la discutarea acesteia in comisiile de specialitate, scrie MEDIAFAX.

Dumitru Dinca i-a replicat ca ordonanta promovata de Guvern este o "ticalosie", dar Victor Ponta a subliniat, in context, ca numarul real al revolutionarilor nu este 20.000, iar scopul noilor reglementari legislative este sa elimine certificatele de revolutionar neintemeiate. "Nu e ticalosie, ca nu puteti fi 20.000, ca nu au fost 20.000 de revolutionari. Dumneavostra, care ati fost revolutionar, dumneavoastra chiar sunteti, dar nu sunt 20.000 de revolutionari in tara asta, adevarati. Nu sunt 20.000", a spus Ponta, adaugand ca nu se poate aplica legislatia actuala, care ar pune in plata 20.000 de indemnizatii de revolutionar.

Un protestatar i-a cerut premierului sa "ii scoata" Guvernul pe cei care nu sunt revolutionari. "Statul nu este al meu. Ce, eu sunt statul? Ce, eu sunt Ludovic?" i-a raspuns premierul Ponta, facand aluzie la sintagma celebra "Statul sunt eu", a regelui Frantei Ludovic al XIV-lea.

Ponta i-a indemnat pe revolutionari sa transmita sesizarile de frauda pe aceasta tema la Directia Nationala Anticoruptie, asa cum a facut si Guvernul.

Numarul revolutionarilor care vor mai primi indemnizatii, dupa ultimele modificari operate de Guvern, este estimat sa scada de la peste 20.000 de persoane inregistrate in prezent la mai putin de 5.000 de revolutionari, conform unor surse oficiale. Potrivit acestora, revolutionarii care vor mai primi indemnizatii vor fi prezentati pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupatia din 1989 si faptele din timpul Revolutiei, pentru o mai mare transparenta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Decizia a fost luata de Guvern dupa ce, la sfarsitul anului trecut, Executivul a introdus, printr-o ordonanta de urgenta, un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant", si a decis ca indemnizatii vor fi acordate doar persoanelor care obtin un nou certificat care sa le ateste si aceasta calitate.

Indemnizatiile pentru revolutionari vor fi acordate doar celor care, la Revolutie, au participat la actiuni de strada in Bucuresti, Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu Mures si Cluj-Napoca, ceilalti fiind obligati sa prezinte documente emise de catre Parchet sau sa conteste procedura.

Titul de "Luptator cu Rol Determinant", pe baza careia mai poate fi obtinuta indemnizatia lunara, nu este acordat decat celor care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar "doar in localitatile" in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.