Senatorul Gabriela Firea este audiata, vineri dupa-amiaza, de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care il acuza pe fostul presedinte Traian Basescu de santaj, au declarat surse din cadrul institutiei.

Firea este audiata in acest caz dupa ce, in 30 decembrie 2014, anchetatorii au redeschis acest dosar, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate.

Procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au redeschis acest dosar, iar cercetarile sunt efectuate cu privire la faptele de care este acuzat fostul presedinte. Anchetatorii urmeza sa stabileasca daca urmarirea penala se va extinde si cu privire la persoana. Cercetarile in acest dosar au fost suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate, scrie MEDIAFAX.

Anchetatorii au constatat ca in aceasta cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, astfel ca a fost dispusa, prin ordonanta, suspendarea urmaririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constitutie prevede ca "presedintele Romaniei se bucura de imunitate".

Aceasta problema a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Consitutionale, care au decis in 13 noiembrie 2014 ca suspendarea urmaririi penale a presedintelui din motive de imunitate este constitutionala, respingand exceptia ridicata in dosarul in care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plangerea sa referitoare la faptul ca ar fi fost santajata de Traian Basescu. Exceptia de neconstitutionalitate a vizat dispozitiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit carora "suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 20 iunie sesizarea Curtii Constitutionale privind suspendarea urmaririi penale a lui Traian Basescu, din motive de imunitate. Ulterior, in 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plangerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmaririi penale a lui Basescu. Plangerea de la ICCJ a fost depusa in 28 mai, de avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, dupa ce Parchetul instantei supreme a decis suspendarea anchetarii presedintelui Traian Basescu "pentru calomnie". Avocatul a aratat in cerere ca imunitatea presedintelui nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Citeste si:
Bogdan Licu a fost propus prim-adjunct al procurorului general
Bogdan Licu a fost propus...

Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi. "Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului".

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme. Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.