Sute de oameni petrec ultima zi a anului pe partiile din judetul Alba, la Arieseni sau in Muntii Sureanu, unde conditiile sunt foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarna, stratul de zapada masurand intre 30 si 50 de centimetri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Arieseni, cateva sute de turisti au ales sa se bucure de ultima zi a acestui an pe partie, pensiunile din zona fiind rezervate aproape in totalitate. Reprezentantii firmei care administreaza partia din statiune spun ca in zona conditiile sunt excelente pentru practicarea sporturilor de iarna, iar instalatiile de urcare functioneaza la parametri normali. Si pe domeniul schiabil din Muntii Sureanu se afla, miercuri, cateva sute de turisti, iar pensiunile si cabanele din zona sunt rezervate in intregime.

Purtatorul de cuvant al societatii care administreaza domeniul schiabil Sureanu, Emanuel Dragusin, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca pe acest domeniu sunt functionale patru din cele zece partii, insa cele mai importante si mai lungi. Stratul de zapada este intre 30 si 50 de centimetri pe partie, este soare, iar vantul sufla moderat, conditiile fiind foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarna.

"Instalatiile de urcare sunt functionale si avem chiar si o instalatie pentru copii. Drumul de acces este practicabil, insa recomandam celor care urca spre domeniul schiabil sa aiba masinile echipate si sa foloseasca lanturi. Spatii de cazare in zona sunt in Luncile Prigoanei si Poarta Raiului, insa este putin probabil sa mai gaseasca locuri de cazare libere in aceasta perioada"
, a spus Emanuel Dragusin.

Totusi, jandarmii montani din Alba atrag atentia ca exista risc de avalansa la altitudini mari din zona montana a judetului. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, jandarmii montani si salvamontistii se afla in zonele de agrement din judet, au evaluat zonele periculoase si sunt gata sa intervina pentru ajutarea celor aflati in dificultate.

"Avand in vedere straturile succesive de gheata si zapada, fluctuatiile de temperatura, ceata semnalata la altitudini mari si vantul puternic din zona de creasta, amatorii de excursii montane sunt avertizati ca traseele turistice prezinta un grad ridicat de periculozitate - ele fiind declarate inchise de catre Serviciul Public Salvamont Alba - si sunt sfatuiti sa ramana in preajma partiilor de schi special amenajate. De asemenea, riscul de avalansa estimat pentru Muntii Sebesului, la Varful Sureanu si Muntii Bihorului, la Varful Biharia (Varful Curcubata Mare), este de nivel 3, pe o scara de la 1 la 5, existand conditii ca acesta sa se modifice in perioada urmatoare", a spus Cosmin Jurcovet.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

Potrivit acestuia, pentru prevenirea accidentelor turistilor li se recomanda ca inainte de a pleca spre zonele montane automobilul sa fie echipat corespunzator anotimpului si sa nu lipseasca din acesta lopata de zapada, lanturile antiderapante, mijloacele de iluminat care se conecteaza la bateria masinii, precum si paturile.

"Avand in vedere ca, din experienta anilor trecuti, au existat cazuri in care GPS-ul a fost indicat de soferi ca principal vinovat pentru faptul ca s-au ratacit in drum spre domeniul Schiabil Sureanu, acestia trebuie sa stie ca pana la Barajul Oasa se poate urca pe Drumul National 67C, dupa care va trebui urmat Drumul Judetean 704 pana la Luncile Prigoanei, iar de acolo Drumul Judetean 709K, pana la baza domeniului schiabil", a spus Jurcovet.

In zona montana, in special in zona Muntelui Sureanu, sunt locuri unde nu exista acoperire pentru reteaua de telefonie sau functioneaza discontinuu, astfel incat turistilor li se recomanda sa se informeze de la jandarmii montani si salvamontisti despre aceste zone fara acoperire.

Citeste si:
O femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește...
O femeie din Alba, suspectă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.