Vortexul polar a ajuns şi în sudul Europei, aducând ger și omăt într-o zonă în care nu a mai nins de 100 de ani. Zăpada pe plajă și temperaturile record sunt doar câteva dintre anomaliile cu care se confruntă țările din bazinul Mării Mediterane.

Vortex polar - anomalii în Europa

Vortexul polar a ajuns și în sudul Europei și a adus temperaturi de sub -5 grade Celsius în Grecia, Spania și Italia, unde, de regulă, la această dată din calendar, sunt 10 grade Celsius.

Elada, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, este acum de nerecunoscut, fiind îngropată sub nămeți. Mare parte din țară se află de mai multe zile sub cod roșu de ninsori și îngheț.

De săptămâna trecută, grecii au avut parte de ninsoare în continuu. Stratul de zăpadă a ajuns mai mare de jumătate de metru în nordul teritoriului, în vreme ce sudul se confruntă cu rafale puternice de vânt.

Italia, de asemenea paralizată de frig

A nins peste întreaga țară, dar stratul de zăpadă abia așternut a fost măturat complet de rafale de vânt, iar gerul s-a simțit puternic la malul mării. În sudul și centrul peninsulei, temperaturile sunt peste limita înghețului, însă vântul bate nemilos.

Peste 100 de ani au trecut de când a nins ultima dată pe coasta de est a Spaniei. Orașele de la malul mării au fost acoperite de zăpadă, iar temperaturile au scăzut la un nivel record în Valencia și Alicante în ultimii ani.

În Aragon, temperaturile vor ajunge și la -8 grade Celsius. Aici, o cascadă a înghețat. Frigul și vântul puternic vor persista în țările de la Marea Mediterană. În Grecia, codul roșu de ninsoare este în vigoare până mâine, iar în Spania specialiștii meteo au transmis că vremea rea se va intensifica în următoarele zile și va continua până marțea viitoare.

ANM: România, lovită de ger după viscol și ninsori. Se vor înregistra temperaturi de -20 de grade

S-a oprit viscolul, dar mai multe drumuri din estul României sunt în continuare blocate de nămeți. Meteorologii ANM ne avertizează că după ninsori și viscol, lovește gerul. Până în weekend, temperaturile vor coborî până la -20 de grade Celsius, din cauza unui anticiclon care va persista la noi în țară până la finalul săptămânii, în timp ce la munte vor continua ninsorile.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 07 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.