Istoricul Zoe Petre a declarat, pentru MEDIAFAX, ca romanii au fost obiectul unui experiment de mare anvergura, un experiment de inginerie sociala, afirmand ca Revolutia din decembrie 1989 a fost un moment extraordinar in existentele noastre.

"Imi amintesc foarte bine Revolutia, pentru ca a fost un moment extraordinar in existentele noastre si pentru ca am doi baieti, care amandoi au decis brusc pe 21 decembrie, la ora 2.00, ca nu avem paine si, impreuna cu prietenii lor, cu 10 - 12, cati erau, s-au dus taman in Piata Universitatii, asa ca nu am cum sa nu imi aduc aminte. Imi aduc aminte aproape fiecare ceas care a trecut, m-am imbracat sa ma duc dupa ei (...), unde sunt ei, sa fim si noi, dar am apucat sa ne intoarcem inainte sa patim ceva si a doua zi a fost extraordinara revarsare de oameni pe strazile Bucurestiului", a povestit Zoe Petre, pentru MEDIAFAX.

Ea a povestit ca are si o satisfactie personala legata de Revolutia din 1989, afirmand ca s-a opus cu indarjire ca baietii ei sa mearga sa apere cu piepturile goale Televiziunea Romana. "Iar o sa imi aduc aminte, eu stau langa liceul Xenopol, de la mine pana dincolo de Foisorul de Foc se vedeau coloane de oameni. A fost ceva incredibil. Si a mai fost o satisfactie personala, anume ca, seara, acelasi grup de baieti care erau la mine acasa, voiau neaparat sa se duca sa apere cu piepturile goale Televiziunea Romana. Si nu, de data asta m-am opus cu indarjire, le-am dat argumente, m-au ascultat si bine imi pare ca au facut-o, pentru ca mureau degeaba", a mai povestit istoricul.

Zoe Petre a apreciat ca evenimentele din decembrie 1989 au reprezentat o mare revolta populara. "In ce priveste evenimentele care s-au insirat de la Timisoara, de pe 16 pana pe 22 dimineata, nu mi-am schimbat esentialmente perceptia. A fost o mare revolta populara, la Timisoara au ajuns inclusiv in faza de program politic, care era un program de democratizare, la Bucuresti, nu era chiar program, (...) nu era doar o miscare «Jos Ceausescu». Era o miscare care avea clar niste obiective privind democratia si libertatea. Ce s-a intamplat dupa 22 decembrie, e cu totul alta poveste", a mai spus aceasta.

Intrebata cum descrie actuala societate, la 25 de ani de la Revolutia din 1989, Zoe Petre a declarat ca este una destul de chinuita inca. "Eu am mai spus asta, o prietena medic mi-a spus odata ca nu exista stare de depresie, in sensul medical al cuvantului, care sa se vindece intr-un timp mai scurt decat cel in care s-a instalat. Romanii au fost obiectul unui experiment de mare anvergura, un experiment de inginerie sociala care a durat 45 de ani. Eu nu zic ca o sa dureze 45 de ani, dar nici nu cred ca se poate rezolva atat cat ai clipi", a completat acesta.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Din punctul sau de vedere, societatea a castigat ceva esential care se numeste libertate, apreciind ca exista un revers al medaliei care poarta numele de raspundere. "Poate nu isi dau seama oamenii, pentru ca libertatea este ca oxigenul, observi numai cand nu o mai ai, dar am castigat libertate si asta, din fericire sau din pacate, are un revers al medaliei care se numeste raspundere. Aici stam noi mai prost. Am vrea libertate, dar fara responsabilitate si asta ne duce inapoi la absenta de libertate din timpul comunismului", a afirmat istoricul Zoe Petre.

In contextul in care o parte a actualei societati arata o anume nostalgie pentru regimul comunist, potrivit unor studii realizate de-a lungul timpului, Zoe Petre a precizat ca nu era bine in acea perioada, considerand ca este o prostie sustinerea acestei idei.

"Era bine? Nu, nici vorba. E o prostie, cum sa fie mai bine? Toata lumea regreta vremea in care era mai tanar, multa lume regreta vremea in care nu trebuia sa faca alegeri de niciun fel. Totul era dictat de-a gata si singura raspundere era sa injuri la stapanire. Acum nu mai este chiar asa. Asa cum poti sa injuri la stapanire, nu te opreste nimeni, dar ai si tu partea ta de responsabilitate. E ceea ce multora nu le convine", a completat Zoe Petre.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.