Zilele fara soare, insotite frecvent de scaderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, intalnite si la persoanele care muncesc in interior, la lumina artificiala, si ies afara doar seara sau noaptea, spune dr. Rodica Nastase, sef de sectie la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia".

Explicatiile medicului vin in contextul celor 30 de zile fara soare in Bucuresti, aceasta fiind, potrivit meteorologilor, cea mai lunga perioada de acest fel din ultimele trei decenii.

"Pentru multa lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fara soare dau majoritatii populatiei o modificare a dispozitiei. In limbajul de toate zilele, oamenii ii spun astenie. De fapt, este vorba despre modificari biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular si care constau, in special, intr-un dezechilibru al melatoninei, substanta care este direct implicata in mentinerea unei dispozitii optime. Acest dezechilibru este favorizat si de zilele fara soare, dar si de izolarea in casa sau la birou in fata computerului, a televizorului cat este ziua de mare, indiferent daca afara este sau nu soare", explica dr. Rodica Nastase.

In Capitala nu a mai fost soare de 28 de zile! Cand am putea avea parte de primele raze

Potrivit medicului, conditiile meteo provoaca, pe de o parte, depresii sezoniere, iar pe de alta accentueaza depresiile deja constituite, care, desi sub tratament, au nevoie de o noua examinare psihiatrica, pentru reevaluarea schemei de tratament, scrie MEDIAFAX.

"Sunt anumite boli care, primavara si toamna, se agraveaza, fiind vorba, printre altele, despre ulcere, gastrite, reumatism si, bineineteles, anumite suferinte psihice. Conditiile meto, nu norii ca atare, ci si alte fenomene, precum scaderea presiunii atmosferice, concura pentru instalarea unei stari depresive sezoniere", a mai spus dr. Nastase.

Specialistul a adaugat ca, date fiind seriile de zile noroase din tarile nordice, acolo fost inventate si functioneaza remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare si de concentrare a acestora in spatii deschise unde oamenii vin si stau cateva ore pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.