Vizita la Muzeul National al Taranului Roman din Capitala poate fi insotita, de acum inainte, si de informatiile disponibile in urma scanarii QR code-urilor (quick response) in limbile romana, franceza si engleza.

Potrivit MEDIAFAX, prin scanarea QR code-urilor, vizitatorul este invitat sa se familiarizeze cu istoricul muzeului, dar si cu informatiile specifice despre cele 19 sali ale sale. In fiecare dintre aceste cazuri, cateva exponate reprezentative sunt tratate separat, cu istoria si utilitatea lor. Toate informatiile de tip text sunt insotite si de imagini.

Lansarea proiectului a avut loc intr-un cadru festiv, ocazionat de inmanarea diplomei GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania), in semn de recunoastere a contributiei Muzeului National al Taranului Roman la promovarea francofoniei.

Muzeul Taranului Roman din Capitala a fost infiintat in anul 1906, in baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, potrivit site-ului institutiei. Mihail Vladescu, ministrul Cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcas director al acestui muzeu, care a functionat pe locul fostei monetarii a statului pana in 1912, cand se pune piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea "neoromaneasca" a Muzeului de la Sosea - cum il vor alinta multa vreme bucurestenii.

Cel desemnat pentru intocmirea proiectului si conducerea lucrarilor a fost arhitectul Nicolae Ghica-Budesti, stralucit reprezentant al scolii autohtone de arhitectura care, potrivit optiunii muzeologice a etnografului si directorului Alexandru Tzigara-Samurcas, trebuia sa inalte "un palat al artei pamantene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

Dupa 29 de ani, la capatul unor nesfarsite intreruperi, va fi finalizat, in 1941, luand infatisarea actualului monument de arhitectura, sediul Muzeului Taranului Roman.

Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Plesu, face un nou act intemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)infiintatului Muzeu al Taranului Roman.

In anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award.

Din mai 2010, Muzeul Taranului Roman este condus de Virgil Nitulescu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului International al Muzeelor (ICOM).

Citeste si:
Festivalul Filmului Japonez la București. Unde și când va avea loc
Festivalul Filmului Japonez...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.