Peste 200 de sindicalisti din transporturi si servicii publice, membri ai Federatiei "ATU - Romania", au pichetat joi, timp de doua ore, sediul Guvernului, cerand salarii mai mari, dar si demisia Executivului.

Sindicalistii au scandat "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos!", "Unitate!" si "Greva generala".

Angajatii de la metrou au adus la protest bannere inscriptionate cu mesaje printre care "La metrou s-a constatat: cu management privat, dezastru-i asigurat", "Nu ne-a omorat Basescu....ne omoara Antonescu, el si doctorul Oprescu", "La metrou e pe avarii numai fondul de salarii" si "Ponta azi propaga «noul», distrugand intai metroul".

Potrivit MEDIAFAX, o delegatie a sindicalistilor a depus la Guvern revendicarile, liderul Ion Radoi precizand, la finalul discutiilor, ca negocierile cu reprezentantii Executivului vor continua dupa ce ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, va reveni in tara, insa, pana atunci, calendarul protestelor va fi respectat.

Protestele de strada vor continua in 18 septembrie cu un miting si un mars organizate de federatie, inclusiv de sindicatele Metrorex si RATB.

In 17 septembrie va fi o greva de avertisment, intre orele 4.00 si 6.00, iar in 30 septembrie sindicalistii vor intra in greva generala pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprita de la 4.00 pana la 16.00, a spus, miercuri, Io Radoi.

La greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.

Sindicalistii reclama lipsa de comunicare a Guvernului, sustinand ca din ianuarie si pana in prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese in care era explicata situatia transportatorilor.

Planul actiunilor de protest a fost stabilit in urma cu cinci zile de catre federatie si a fost aprobat de Consiliul National, a precizat Radoi.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

"Este un program comun al federatiei si al sindicatului de la metrou, si dupa cum ati vazut in multe actiuni, solidari cu noi sunt si cei de la RATB", a mai spus Ion Radoi.

Presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situatia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizand ca exista aproape 350 de vehicule blocate pentru ca sunt defecte si nu exista piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiente care ar putea fi rezolvate mai usor, pentru a iesi in traseu.

Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste functioneaza 875 de autobuze, 285 de tramvaie si 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20 la suta din posturile de conducere si executie ale RATB. Petrariu cere o intalnire de urgenta cu primarul general al Capitalei pentru rezvolarea problemelor din transportul public.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...

"Solicitam de asemenea primarului general cresterea fondului de salarii si majorarea subventiei. Atentionam asupra pericolului sistarii energiei de tractiune, pentru neplata furnizorilor, astfel incat este posibil sa nu mai poata iesi in trafic tramvaiele si troleibuzele", a mai spus Petrariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.