50 de cercetatori europeni au realizat o harta care arata ca tara noastra, alaturi de Turcia si Italia, se afla intr-unul dintre cele mai periculoase puncte de pe continent.

Romania se afla in zona cu cel mai mare risc ca un cutremur sa aiba loc in urmatorii 50 de ani, arata un studiu coordonat in Franta si la care au participat 50 de oameni de stiinta.

“Seismele de pe continentul european sunt provocate, in principal, din ciocnirea dintre placile tectonice euroasiatica si africana. Pericolul este mai mare in Turcia, Grecia, Italia si Romania”, arata Fabrice Cotton, profesor de seismologie la Universitatea “Joseph Fourier” din Franta, citat de Le Monde.

Cercetatorii din cadrul acestui proiect au reusit totusi o premiera in domeniu: prima harta armonizata privind riscul seismic in Europa, din care reiese ca Romania se afla in zona de risc maxim privind un cutremur in anii urmatori.

“Suntem inca la inceputul intelegerii modului cum functioneaza faliile”, afirma profesorul Fabrice Cotton.

Pentru noua harta realizata, oamenii de stiinta au luat in calcul o revizuire a reperelor istorice prin adaugarea unui plus de 0,5-1 grade la magnitudinile ce pot fi inregistrate in viitor. De asemenea, cercetatorii au construit noi modele de predictie bazate pe vibratiile din sol, adaptate la contextul geologic european.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul INFP, de la inceputul anului si pana in prezent, in Romania s-au produs peste 120 de cutremure, majoritatea in Vrancea. Dintre acestea insa, doar unul a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc pe 11 august, la ora 16.31, in zona Vrancea, la adancimea de 88 de kilometri.

Celelalte seisme au avut in medie o magnitudine cuprinsa intre 2 si 3,5/3,7 grade pe scara Richter, scrie gandul.info.

Citeste si "Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic". Cine ne avertizeaza?

Citeste si:
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU MASSIF 2023. CUM ARATĂ MASSIF?...
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU...



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.