Romania a inregistrat in acest an recorduri istorice la noua culturi agricole, ceea ce arata dimensiunea potentialului de care dispunem, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la o dezbatere privind satul romanesc desfasurata la Academia Romana.

"In acest an s-au inregistrat recorduri istorice la noua culturi care dau dimensiunea, pe de o parte, a potentialului de care dispunem, a cercetarii care a pus in spatiul cultivarii soiuri si hibrizi valorosi, dar si a bravilor fermieri, a bravilor cetateni, oameni ai satelor care au ramas legati de acest loc si au reusit de a lungul vremii sa se mobilize din punct de vedere tehnic, sa realizeze ceea ce astazi, cu respect, prezentam si cu dorinta de a ne consacra in acest domeniu. (...) Agricultura ramane principala sursa pentru satul romanesc", a spus Daea, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca "datorita cercetarii si nu numai", Romania a realizat in prezent cea mai mare productie de porumb din istorie, desi nu a oferit cifre in acest sens.

"La cultura porumbului, acum 27 de ani, era o productie de aproape trei tone de porumb boabe la unitatea de suprafata. Sigur, in evidentele noastre introduceam si indicatorul de porumb stiuleti pentru a fi mai expresivi in dorinta de a demonstra ce se poate in tara. Dar, in prezent, tot datorita cercetarii si nu numai, putem astazi sa spunem ca Romania realizeaza cea mai mare productie de porumb din istorie", a subliniat ministrul Agriculturii.

Record si la productia de grau

Si in privinta productiei de grau, seful MADR sustine ca o productie de 8-10 tone la hectar realizata in unele unitati agricole a fost posibila numai cu ajutorul cercetarii agricole, "care a continuat indiferent de oprelistile vremii".

"Acum 27 de ani cand era o productie de 5.000 de kilograme de grau la hectar era sarbatoare nationala, dar acum avem unitati care realizeaza 8.000 — 9.000 si chiar 10.000 de kilograme la hectar. Ce s-a intamplat? Cateva lucruri bune. Primul este ca cercetarea a continuat indiferent de oprelistile vremii, ca solurile pe care le-au creat mintile cercetatorilor romani a adus in pragul de exprimare biologica puterea genomica de a cantari pe orice cantar aceasta productie de 10 tone la hectar, care nu putea fi intrezarita indiferent cat de visator erai in actul cercetarii si cat de puternic mobilat de dorinta de a invinge ca sa poti sa intrezaresti o asemenea productie, care astazi este o realitate", a subliniat ministrul Agriculturii.

Seful MADR a precizat de nenumarate ori in spatiul public ca "anul 2017 este unul exceptional, fara precedent, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent", la grau, rapita, mazare, orz, orzoiaca si floarea soarelui, iar la toate acestea, in mod sigur, se vor adauga recolta de porumb boabe si inca alte doua productii.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.