Rectificarea bugetara pozitiva care aloca sume suplimentare mai multor ministere, in special pentru plati de salarii, include si taieri de fonduri, cele mai mari sume fiind luate de la investitii Ministerul Dezvoltarii si la Ministerul Transporturilor, in timp ce alte institutii, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, cele doua Camere ale Parlamentului, SRI si Presedintia primesc bani in plus.

Ministerele care vor primi bani in plus sunt:

- Ministerul Agriculturii - 1,7 miliarde de lei;
- Ministerul Administratiei si Internelor - 1,1 miliarde de lei - pentru mentenanta aeronavelor achizitionate, echipamente pentru interventie si drepturi salariale si de pensii;
- Ministerul Sanatatii - 207 milioane de lei, pentru drepturi salariale;
- Ministerul Muncii - 95,9 milioane de lei;
- Ministerul Finantelor - 426,6 milioane de lei pentru drepturi salariale si plata despagubirilor pentru restituirea proprietatilor.
- Ministerul Justitiei va primi 357,4 milioane de lei, in principal pentru salarii si plata hotararilor judecatoresti;
- SRI - 298,9 milioane de lei pentru salarii si pensii, plus programe majore de achizitii;
- Ministerul Comertului - 247,9 milioane de lei pentru finantare programe, in special pentru IMM.
- Ministerul Public va avea 203,5 milioane de lei in principal pentru plata drepturilor salariale,
- Secretariatul General al Guvernului - 181,9 milioane de lei, in principal pentru salarizarea personalului clerical.

Majorari de bugete sunt aprobate si la Camera Deputatilor si la Senat, la Administratia Prezidentiala si la celelalte servicii de informatii.

Taieri de cheltuieli vor suferi ministerele Dezvoltarii Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene si Comunicatiile, dar ministrul Ionut Misa nu a precizat si sumele pierdute de acestea.

Sumele taiate sunt aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene, in conditiile in care, spune Misa, dupa aprobarea cu intarziere a bugetului pentru 2017, s-au intarziat proceduri de achizitie.

Ministrul a precizat ca acolo unde s-au operat diminuari pe cash, "nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament pentru a nu afecta procesul de contractare din fonduri europene".

Ministrul Finantelor a anuntat ca s-au realizat si "depasiri majore" ale planului de incasari in ultimele trei luni, ceea ce ii da sperante ca 2017 se va inchide "cu o realizare de plan mai mare decat cea din legea bugetului".

Citeste si:
USR, despre rectificarea bugetară: creștere galopantă; PSD, PNL și...
USR, despre rectificarea...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.