Primarul Capitalei Gabriela Firea isi prezinta, vineri, bilantul, la un an de mandat la Primarie, ea consemnand ca au fost starpite firmele fantoma, ca au fost deblocate numeroase santiere si anuntand ca vor fi construite sase cartiere de locuinte in toate sectoarele Bucurestiului, un spital metropolitan, crese si gradinite, precum si sali pentru organizarea de evenimente.

Acum un an, in data de 23 iunie, la aceeasi ora, am depus juramantul in fata bucurestenilor, le-am multumit pentru vot si le-am promis ca impreuna, echipa social-democrata, cei sapte primari vom obtine rezultate pentru bucuresteni. Ne intalnim astazi, pentru ca asa am promis atunci, sa punctam activitatea acestui an. Nu este un bilant. Un bilant se face la final de mandat. Dar pentru ca am promis sa spunem public in fiecare an ce s-a realizat, ce neimpliniri avem, ce ne propunem pentru perioada urmatoare, iata-ne in fata dumneavoastra”, si-a inceput discursul Gabriela Firea.

Realizarile Gabrielei Firea, la un an de mandat

Gabriela Firea a spus ca, din punctul sau de vedere, cea mai mare realizare a acestui an a fost aceea ca au reusit sa deblocheze zeci de santiere din Capitala. ”Orasul a prins viata, acolo unde nu se lucra de aproape doi ani, s-a lucrat, s-au si finalizat unele obiective de investitii, altele sunt in curs de finalicare, iar acolo unde se lucra cu pasi de melc, ritmul s-a accelerat foarte mult”, a spus ea.

De asemenea, o mare realizare a acestui an este aceea ca am avut curajul sa spunem stop contractelor paguboase pentru Capitala. Ani de-a randul aceleasi firme, aceleasi castigau toate licitatiile din Bucuresti. Nu este normal. Mediul de afaceri este mult mai complex dezvoltat decat cele cateva firme agreate atat la Primaria Capitalei, cat si la primariile de sector. Ne-am pus in minte sa spunem stop si am reusit si toti sapte ne-am asumat riscuri imense pentru noi si pentru familiile noastre si nu exagerez cand spun acest lucru”, a afirmat Gabriela Firea.

Primarul general a completat ca au avut de asemenea curajul sa ”starpeasca” firmele capusa de la RADET si RATB.

”In sfarsit, se lucreaza acum transparent, pe proceduri, exista obiectivitate, exista un mediu economic sanatos. A fost greu. Acolo erau grupuri de interese transpartinice de ani de zile, familii de afaceri. Nu poti sa te pui cu toti deodata, dar pentru ca am promis in fata dumneavoastra, ne-am asumat acest risc si am reusit
”, a spus Firea.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Gabriel Firea a vorbit despre o alta ”mare realizare”, respectiv investitia intr-un domeniu vital - sanatatea: ”Cea mai mare alocare bugetara, 90 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale ale municipalitatii si pentru dotarea cabinetelor medicale scolare, precum si a celor stomatologice. Nu sunt primar care sa vin din mediul medical, dar ii respect pe medici, este o profesie de credinta, care nu poate fi facuta de oricine, si trebuie sa fim alaturi de ei, nu doar cu vorba, ci in special cu fapta”.

Ce proiecte are in plan Gabriela Firea

Primarul Capitalei a vorbit si despre urmatoarele proiecte.

Ce ne propunem? Ne propunem sa fie mult mai bine, iar ca obiective de investitii, vom construi in cel mai scurt timp vor demara procedurile, sase cartiere de locuinte in cele sase sectoare ale Capitalei, pentru tineri, cazuri sociale si locuinte de serviciu. Vom demara de asemenea construirea unui mare spital metropolitan, care sa fie conceput de la zero, cu toate circuitele la standarde europene. Vom construi si vom moderniza crese si gradinite. Exista un deficit mare in ceaa ce priveste cresele si gradinitele in Capitala. Vom construi, dar si vom amenaja acolo unde este cu putinta, sali multifunctionale pentru activitati sportive si pentru alte tipuri de evenimente”, a spus primarul general.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Gabriela Firea a multumit "putinilor ministri din fostul Guvern” care au sustinut activitatea municipalitatii: Carmen Dan, Alexandru Petrescu, Gabriel Petrea, Andreea Pastarnac, Petre Daea, Pavel Nastase si Florian Bodog, care sunt si prezenti la evenimentul organizat de Primarie.

Bilantul este prezentat la cinematograful ”Gloria”, la a carui inaugurare Firea a fost prezenta alaturi de primarul Sectorului 3, Robert Negoita.

Dupa discursul primarului general, a fost prezentat un film de cateva minute cu realizarile din primul an.

De asemenea, ar urma sa fie prezentate si bilanturile de activitatea ale primarilor celor sase sectoare ale Capitalei.

Intr-un bilant dat publicitatii de Primarie, la capitolul proiecte finalizate in acest an sunt trecute:

  1. aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 pentru regiunea Bucuresti – Ilfov,
  2. aprobarea indicatorilor economici pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbana –„Centrul Capitalei”,
  3. definitivarea strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat,
  4. deblocarea situatiei de la santierul Arcul de Triumf si finalizarea lucrarilor,
  5. proiecte ale Directiei Generale de Protectie Sociala pentru copii de 0-3 ani si infiintarea unor spalatorii sociale,
  6. stimulentele financiare pentru nasteri si pentru casatorie, precum si
  7. bursa pentru studentii care ajuta persoane varstnice,
  8. lucrarile de modernizare pe Bulevardul Liviu Rebreanu,
  9. inaugurarea Observatorului Astonomic “Amiral Vasile Urseanu”,
  10. redeschiderea Teatrului Evreiesc de Stat,
  11. deblocarea si finalizarea noului Ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu",
  12. revenirea Primariei Generale in vechiul sediu.
In bilant cunte mentionate si o serie de proiecte deblocate, care sunt in curs de finalizare: Pasajul Sudului, Podul Ciurel, Spitalul Foisor, Spitalul Victor Gomoiu, Teatrul Ion Creanga, amenajarea lacurilor Floreasca si Tei, refacerea patinoarului Flamaropol, proiectul supralargirii arterei Prelungirea Ghencea, Proiectul Glina.
Citeste si:
Nicuşor Dan a devenit din nou tătic: „Miracolul s-a produs din nou”
Nicuşor Dan a devenit din nou...

Intre proiectele initiate de la inceputul mandatului actualului primar, sunt enumerate: spitalul metropolitan, locuinte sociale, de serviciu si pentru tineri, conditii mai bune in unitatile de invatamant, parcari de resedinta la punctele termice, achizitionarea de autobuze electrice, modernizarea Soselei Fabrica de Glucoza, programul pentru incurajarea mersului pe biclicleta, proiectul ”Teatru temporar”, concurs de solutii pentru reamplasarea Halei Matache si amenajarea pietei, sistemul operational pentru managementul calitatii aerului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.