"Romania va avea ocazia sa demonstreze ca ramane in continuare un stat membru al UE in care proiectul european se bucura de o sustinere semnificativa si care constientizeaza, pe deplin, beneficiile pe care apartenenta la Uniune le aduce. Romania va avea sansa de a aduce in cadrul Uniunii, prin Presedintia pe care o va exercita la nivelul Consiliului Uniunii, un suflu nou, dinamic, proaspat, care sa contribuie la renasterea, entuziasmul pentru proiectul european”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu in mesajul citit de ministrul pentru Afaceri Europne, Ana Birchall.

El a subliniat ca in acest fel Romania va demonstra ca este, deja, un stat membru matur si responsabil, capabil sa aduca o contributie valoroasa in actuala perioada plina de provocari pentru Uniune.

In anul 2019 va trebui sa dovedim vointa politica si leadership european, pentru ca ministrii romani vor actiona si vorbi in numele Consiliului Uniunii in dialogul cu celelalte institutii europene, in principal cu Parlamentul European si Comisia Europeana", a subliniat Grindeanu.

Prim-ministrul a mentionat ca Presedintia Consiliului UE inseamna, in primul rand, datoria de a promova reuniunile pe care le va prezida la Bruxelles, precizand ca fara indoiala eforturile pe care Romania trebuie sa le faca vor fi dublate de multele oportunitati pe care tara noastra isi propune sa le valorifice.

Vom demonstra ca dispunem de capacitatea, competentele si expertiza necesara pentru a juca un rol de lider in Uniunea Europeana, ca suntem nu doar un stat care respecta aquis-ul, ci chiar mai mult, ca suntem capabili de viziunea politica asupra viitorului Uniunii, asa cum o vor demonstra actiunile si prioritatile noastre, ca in momentele dificile dispunem de luciditate, capacitate de actiune si responsabilitate. Prima si cea mai importanta oportunitate care deriva dintr-o Presedintie reusita este cresterea capacitatii noastre de a influenta deciziile adoptate la nivelul UE”, a mai spus seful Executivului.

De asemenea, Grindeanu a afirmat ca tara noastra va avea oportunitatea de a-si demonstra sustinerea pentru valorile europene si de a contribui in mod direct la procesul de consolidare a UE.

"Este, de altfel, mesajul pe care il transmitem in mod unitar, atat in dialogul cu institutiile europene, cat si in intalnirile cu celelalte state din UE. Actiunile orientate nemijlocit catre cetateanul european reprezinta obiectivul strategic in jurul caruia trebuie sa graviteze procesul de exercitare a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene", a mentionat Grindeanu.

Grindeanu a transmis, totodata, ca un al treilea set de oportunitati pentru Romania este legat de vizibilitatea pe care tara noastra o va avea pe o perioada de sase luni la nivel european si mondial, aratand ca dosarele care ar urma sa fie gestionate in timpul Presedintiei Consiliului UE sunt unele de importanta majora.