Traian Basescu a venit marti la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu, dupa inregistrarile video ale lui Sebastian Ghita, in una dintre acestea fostul deputat prezentand o inregistrare audio in care fostul presedinte vorbeste despre informatii pe care le-ar fi primit din dosare penale.

Intrebat, la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), cine crede ca l-a inregistrat cand vorbea despre dosare, Traian Basescu a raspuns: "Eu am crezut ca Ghita”.

Traian Basescu a mai spus ca nu s-a intalnit cu Sebastian Ghita inainte ca acesta sa dispara, in decembrie 2016.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost citat de procurori sa se prezinte marti la Parchetul Inaltei Curti de Casatie pentru a da declaratii, in calitate de martor, in dosarul deschis in 4 ianuarie, in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu, faptele cercetate fiind legate de inregistrarile prezentate de Sebastian Ghita, prin intermediul postului de televiziune pe care il controleaza.

Toate inregistrarile cu Sebastian Ghita au fost ridicate

Dupa deschiderea dosarului, procurorii au decis ridicarea tuturor inregistrarile lui Sebastian Ghita prezentate la Romania TV si audierea persoanelor la care se face referire in aceste materialr video, dar si a altor persoane care ar putea sa ajute la stabilirea imprejurarilor de fapt si de drept in acest caz.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, sustine ca inregistrarile de la postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghita sunt prezentate intr-o maniera “destul de tendentioasa”, intr-o anumita forma, sugerand procurorilor ceea ce ar trebui sa faca.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat in acest caz in 4 ianuarie, dupa ce o zi inainte, la Romania TV a fost prezentata o inregistrare audio in care este redat un dialog intre fostul presedinte Traian Basescu si o alta persoana.

Fostul deputat Sebastian Ghita, care de la disparitia sa in urma cu aproape o luna a avut mai multe aparitii la postul de televiziune pe care il controleaza, a prezentat, in seara zilei de 3 ianuarie, o inregistrare audio in care Traian Basescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Intr-o inregistrare anterioara, Ghita afirmase ca Traian Basescu i-a spus ca are inregistrari cu "felul in care a fost planuita inchiderea lui Voiculescu".

Traian Basescu a recunoscut inregistrarile

Fostul presedinte Traian Basescu a scris pe pagina sa de Facebook ca recunoaste inregistrarile facute publice de Sebastian Ghita, precizand ca sunt din ”discutii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar ca acestea au fost editate ”ceea ce este de natura a crea unele confunzii”.

Ulterior, Traian Basescu a declarat, la B1 TV, ca este 99% convins ca Sebastian Ghita l-a inregistrat cand vorbea despre dosarul lui Dan Voiculescu, precizand din nou ca materialul audio este editat, iar schimbarile de sens sunt "consistente". Fostul presedinte a spus ca este furios pe Ghita pentru ca si-a permis sa il inregistreze stand cu el la masa.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Omul de afaceri a mai sustinut ca dosarul Realitatea Media a fost "masluit" si ca Laura Codruta Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind sa foloseasca acest post de televiziune pentru sistem".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.