Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut luni demisia sau demiterea ministrului Culturii in urma respingerii la UNESCO a dosarului pelerinajului de la Sumueleu-Ciuc, sustinand ca ar fi singura modalitate de a demonstra ca nu este vorba de o politica de stat, ci a fost o actiune partizana a ministerului.

'In istoria UNESCO nu s-a intamplat niciodata ca un stat sa nu sustina dosarul inaintat si sa ceara respingerea, rediscutarea unui dosar inaintat spre aprobare la Adunarea Generala. Acest lucru s-a intamplat, avem inregistrarea interventiei reprezentantului Romaniei si este cu totul si cu totul socant ceea ce a facut reprezentantul Guvernului la aceasta reuniune si dosarul pelerinajului de la Sumuleu Ciuc a fost respins. Si de aceea eu am spus, demisia si demiterea ministrului si a secretarului de stat. Este singura modalitate de a da un semnal ca nu este o politica a Guvernului si a statului de a respinge orice nu e ortodox si nu e romanesc si a fost doar o actiune doar partizana a ministerului si a secretarului de stat. E singura posibilitate de a da un semnal ca nu este politica guvernului si nu este politica statului roman', a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Acesta a adaugat ca acest pelerinaj este cel mai important eveniment religios al romano-catolicilor din zona si din Romania si nu se poate sa se ceara respingerea includerii sale pe lista UNESCO in aceeasi zi in care Papa Francis este invitat sa viziteze Romania.

'Nu se poate ca dimineata il inviti pe Papa Francisc sa vina in Romania si dupa-masa, prin interventia ta, respingi si sustii respingerea unui dosar care contine cel mai important eveniment religios si cultural al romano-catolicilor din aceasta regiune si din Romania, pelerinajul de la Sumuleu Ciuc. Eu ma mir cum nu se ciocnesc cele doua trenuri in capul unora. Deci, nu se poate sa-l inviti pe Papa Francisc si in acelasi timp sa respingi o astfel de valoare, prin toate mijloacele, si direct si indirect, sa faci lobby pe langa Austria, pe langa Mexic si pe langa Cipru, sa intervina ei pe langa reprezentantul statului roman, pe langa secretarul de stat care era prezent acolo si sa ceri respingerea propriului tau dosar. De aceea am spus, singura modalitate de a spune ca nu este politica statului, nu este o politica oficiala ceea ce s-a intamplat este demiterea sau demisia celor din fruntea Ministerului Culturii', a conchis Kelemen Hunor.

Alegeri parlamentare 2016. Guvernul este acuzat de tergiversarea dosarului

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Intr-un comunicat remis recent de Biroul de Presa al UDMR se arata ca, in luna iulie, reprezentantii Romaniei ar fi cerut retragerea acestui dosar.

'Comisia UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial al umanitatii s-a intrunit in iunie anul acesta, a analizat dosarul si a constatat ca documentatia prezentata este completa. La scurt timp, UDMR a aflat ca Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii actioneaza in vederea retragerii acestui dosar alcatuit de experti, o initiativa care se bucura de acordul si de sprijinul tuturor partilor interesate. Dupa o serie de proteste publice si negocieri cu usile inchise, aceasta tentativa a fost oprita', se arata in comunicatul remis de UDMR.

Kelemen Hunor s-a aflat luni in judetul Harghita pentru a participa la actiuni electorale, liderul Uniunii candidand pentru un nou mandat de deputat in acest judet.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.