Deputatii din Comisia juridica au avizat favorabil solicitarea DNA de retinere si arestare a deputatului PSD Madalin Voicu, precum si a deputatului Nicolae Paun.

Deputatii din Comisia juridica au avizat favorabil solicitarea DNA de retinere si arestare a deputatului PSD Madalin Voicu, decizia fiind luata cu majoritate de voturi.

Pentru retinerea deputatului PSD Madalin Voicu s-au pronuntat 10 membri ai Comisiei juridice, in timp ce 9 au fost "impotriva". De asemenea, pentru solicitarea de arestare au votat tot 10 deputati, iar 8 "impotriva", a precizat vicepresedintele Comisiei Juridice Ciprian Nica.

La iesirea din sala de sedinta, Madalin Voicu a afirmat ca avocatii sai l-au sfatuit sa nu faca declaratii.

Votul a fost secret, iar avizul comisiei juridice este consultativ, decizia finala apartinand plenului.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, luni, favorabil solicitarea DNA de retinere si arestare a deputatului Nicolae Paun, acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri si spalare de bani in acelasi dosar in care este cercetat si Madalin Voicu.

Pentru retinerea deputatului minoritatilor au votat 13 membri ai Comisiei juridice, doi "impotriva", iar 3 s-au abtinut. Si pentru arestarea au fost 13 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri.

Nicolae Paun nu a venit la Comisia juridica pentru a-si sustine punctul de vedere. "Domnul deputat Nicolae Paun a fost anuntat atat telefonic, cat si prin adresa scrisa la Grupul din care face parte. A fost prezent joi si vineri la Comisia Juridica, insotit de avocat. De asemenea, a luat luat la cunostinta sub semnatura faptul ca a fost convocata comisia juridica in vederea dezbaterii cererilor ministrului Justitiei. Dansul nu a fost prezent. Staff-ul tehnic a primit un sms foarte scurt de la consiliera dannsului in care anunta ca nu va veni", a precizat vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica.

Citeste si:
Mădălin Voicu este în doliu! Inima mamei sale a încetat să mai bată
Mădălin Voicu este în doliu!...

Deputatii din Comisie au avizat favorabil si retinerea si arestarea deputatului PSD Madalin Voicu, cercetat in acelasi dosar. Avizul este consultativ. Biroul Permanent al Camerei urmeaza sa stabileasca cand va avea loc votul decisiv din plenul Camerei.

Potrivit unor surse parlamentare, dosarele contin interceptari ale unor injuraturi si amenintari facute la adresa procurorilor de Nicolae Paun. Dosarul DNA are 19 volume, insumand 4886 de pagini.

DNA a cerut miercuri incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri, spalare de bani, scrie MEDIAFAX.

Deputatul Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata".

Conform DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2010-2013.

Citeste si:
Deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu, trimisi in judecata
Deputatii Nicolae Paun si...

Din probele administrate a reiesit ca grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".
De asemenea, din probe a rezultat ca "majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane".

Citeste si:
Turcan, dupa respingerea ordonantei privind anticipatele: "Bataie de j
Reactia Ralucai Turcan dupa...

Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului".

De asemenea, DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada. "A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc", spune DNA.

Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".

Citeste si:
Comisia juridica a adoptat proiectul de abrogare a recursului...
Comisia juridica a adoptat...

"In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor", spune DNA.

DNA sustine ca "aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA precizeaza ca "Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor, fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor «Pro Europa», totalizand 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net". "Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati", precizeaza DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.