Cresterea integritatii in politica romaneasca se poate face prin selectarea si promovarea de oameni care nu sunt corupti sau coruptibili, a precizat presedintele Klaus Iohannis, in mesajul transmis cu ocazia Congresului UDMR, subliniind ca s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice.

"Modelul de comportament politic asumat si promovat de liderii UDMR inca de la infiintare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentantii majoritatii si a generat exemple de buna practica, recunoscute la nivel international, in relatia intre majoritate si toate minoritatile nationale din Romania", se arata in mesajul presedintelui Klaus Iohannis cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

Mesajul adresat participantilor la Congresul UDMR care are loc, vineri si sambata, la Cluj-Napoca, a fost transmis de catre consilierul prezidential Laurentiu-Mihai Stefan. "Rolul jucat de UDMR si de liderii sai politici de-a lungul anilor pe scena politica romaneasca depaseste cadrul reprezentarii intereselor comunitatii maghiare. Aportul crucial a fost si continua sa fie consacrarea dialogului institutional – fie la nivel guvernamental si parlamentar, fie la cel al administratiei locale – pentru exprimarea dezideratelor si pentru gasirea solutiilor la problemele minoritatilor nationale. UDMR a reprezentat in acest mod un factor de echilibru si stabilitate esential pentru consolidarea democratica a sistemului politic romanesc, marcat de tensiunile si riscurile inerente unei societati multietnice", se mai arata in mesajul presedintelui.

Pe de alta parte, Klaus Iohannis atrage atentia ca mai sunt multe de facut. "Exista multe chestiuni ramase nerezolvate, deziderate ale minoritatilor nationale privind respectarea efectiva a drepturilor conferite de lege, dar si nevoia de garantii mai bune pentru protejarea si promovarea identitatii lor nationale. Exista, in acelasi timp, multe provocari care vizeaza intreaga societate si clasa politica in ansamblul ei. Schimbarea dorita de cetatenii Romaniei a inceput sa fie inteleasa de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante si determinare pe termen lung", a sustinut seful statului.

"Cresterea calitatii reprezentarii politice a cetatenilor – fie ca vorbim de etnici romani, de etnici maghiari sau de cetateni de alta etnie – depinde foarte mult de compozitia viitoarei clase politice. Partidele politice - si includ aici si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, chiar daca formal nu este un partid politic - au o responsabilitate cruciala in acest sens. Trebuie sa ne asumam in mod colectiv faptul ca au existat derapaje institutionale, ca s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice, in special datorita faptului ca multi alesi nu au fost preocupati de binele comunitatii sau al tarii si au folosit functia publica pentru interese personale", a transmis Iohannis.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Presedinte a subliniat faptul ca prin selectarea si promovarea de oameni "care nu sunt corupti sau coruptibili" poate fi crescuta integritatea in politica romaneasca, "pentru a aduce efectiv o contributie la binele comunitatii", primele teste in acest sens fiind scrutinele din 2016. "Capacitatea de a defini si de a pune in practica viziuni care sa mobilizeze intreaga societate, care sa antreneze comunitati intregi in proiecte de anvergura pentru statul roman, este indisolubil legata de calitatea liderilor politici, a culturii si modelelor politice promovate", a mai spus Iohannis, apreciind, totodata ca societatea si statul roman au nevoie de contributia liderilor comunitatii maghiare la procesul de schimbare pe care il parcurge Romania in prezent, scrie MEDIAFAX.

Totodata, Klaus Iohannis le-a reamintit participantilor la Congresul UDMR faptul ca a sustinut reluarea dezbaterilor despre descentralizare si regionalizare, "ca parte a unei necesare discutii privind arhitectura statului roman si organizarea sa administrativ-teritoriala".

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

"Experienta pe care am acumulat-o in administratia locala imi ofera o perspectiva realista asupra complexitatii acestor procese, si asupra multiplelor implicatii ale lor - de la cele strict administrative sau socio-economice, la cele culturale si identitare (...) Trebuie antrenati un numar cat mai mare de experti, reprezentanti ai societatii civile, ai comunitatilor locale, pentru a defini o viziune care sa se bucure de o cat mai larga sustinere. Dialogul si constructia pas cu pas impreuna cu liderii politici ai majoritatii reprezinta singura solutie viabila. Doar asa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se intampla adesea atunci cand se discuta in spatiul public despre autonomie", se mai arata in mesajul presedintelui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.