Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Hertanu, a venit joi la DNA Ploiesti, pentru a fi audiata in dosarul in care sotul sau, Iulian Hertanu, este arestat preventiv sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

[UPDATE]

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Florina Hertanu, a iesit, joi, in jurul orei 11.00, dupa doua ore de audieri, din sediul DNA Ploiesti, fara a face declaratii si spunand doar ca a avut ceva "de recuperat".

Alexandra Florina Hertanu, care a ajuns, joi dimineata, in jurul orei 9.00, la DNA Ploiesti, intrand fara a face declaratii, a parasit sediul DNA Ploiesti dupa aproximativ doua ore, transmite MEDIAFAX.

La iesire, aceasta a afirmat doar: "Am avut ceva de recuperat", urcand apoi intr-un taxi care o astepta in curtea institutiei. Intrebata daca era constienta de ceea ce facea sotul sau, Iulian Hertanu, sora premierului a raspuns: "Sunt constienta tot timpul".

Potrivit unor surse din interiorul DNA Ploiesti, Alexandra Hertanu a fost audiata in calitate de martor.


Premierul Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca sora lui este audiata la DNA in dosarul in care sotul acesteia e arestat preventiv sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala, a raspuns "Hai, ma, sunteti seriosi?", spunand ca el a venit sa viziteze un spital.

Seful Guvernului a venit joi dimineata la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", unde este inaugurat Blocul operator al Sectiei Clinice Oftalmologie. Intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca sora lui este audiata la DNA, Ponta a raspuns: "Hai, ma, voi chiar sunteti seriosi? Eu am venit sa vizitez un spital!".

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Hertanu, a venit joi la Directia Nationala Anticoruptie Ploiesti, pentru a fi audiata in dosarul in care sotul sau, Iulian Hertanu, este arestat preventiv sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala. Alexandra Hertanu a ajuns la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 09.00 si a intrat in sediul institutiei fara a face declaratii, scrie MEDIAFAX.

Tot joi, la DNA Ploiesti a venit si fostul prefect al judetului Prahova Radu Oprea, in prezent senator PSD, acesta declarand ca a fost citat ca martor si ca nu stie in ce dosar a fost chemat de procurori.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Audierile au loc in dosarul in care Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba. In acelasi dosar au fost pusi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

Citeste si:
[Update] Ce a declarat Ponta la iesirea de la DNA Ploiesti
Update  Ponta, la DNA...

Iulian Hertanu este asociat in doua firme, respectiv Hertanu Projects SRL, in care o are ca asociata pe mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum si Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, audiata, joi, la DNA Ploiesti, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.

SC Exfin 2000 SRL, la care asociati sunt Natalia Maier si Alexandra Hertanu, a fost inregistrata in anul 2000 si are sediul social in Bucuresti, avand ca principal obiect de activitate "contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal". Firma este administrata de Natalia Maier si Alexandra Florina Hertanu, care au fost numite administratori in 13 mai 2008 si au mandate pe durata nelimitata.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

In anul 2011, Exfin 2000 SRL avea un numar mediu de opt salariati si a inregistrat un profit net de 78.074 RON la o cifra de afaceri net de 355.288 RON. In urmatorii doi ani, numarul mediu de salariati a scazut la 6. In anul 2012, Exfin 2000 SRL a avut o cifra de afaceri neta de 332.150 RON si un profit net de 75.040 RON, iar in anul 2013 cifra de afaceri neta a fost de 302.210 RON, firma inregistrand un profit net de 56.891 RON.

Iulian Hertanu este actionar principal in firma Hertanu Projects SRL, inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti, firma care are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, fiind asociat cu mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, care are restul de 5%. SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant" sau intermedieri in comertul cu animale.

In anul 2011, Hertanu ProjectsSRL a avut un numar mediu de 2 salariati si a inregistrat un profit net de 9.979 lei la o cifra neta de afaceri de 87.929 lei. Un an mai tarziu, in 2012, firma a inregistrat o cifra de afaceri neta de 115.322 lei si un profit net de 4.026 lei, pentru ca in 2013 cifra de afaceri neta sa scada la 9.700 lei, iar firma sa raporteze o pierdere bruta de 29.603 lei.

Firma Liquid Studios, inregistrata in anul 2007, are sediul social intr-un bloc din municipiul Iasi, orasul natal al lui Iulian Hertanu. Actionarul majoritar al firmei este Viorica Momita, din orasul Comanesti, judetul Bacau, care detine 60% din cota de beneficii si pierderi si care este si administrator al firmei. Al doilea asociat in Liquid Studios SRL este Vlad Babii din Iasi, care detine 30% din firma, restul de zece procente fiind detinut de Iulian Cristian Hertanu.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, principalul domeniu de activitate al Liquid Studios SRL il reprezinta "activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)", insa firma poate desfasura alte cateva zeci de activitati secundare, conform inregistrarii la registrul Comertului, de la prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor la constructia de nave, comert cu amanuntul, transport cu taxiuri sau constructii de drumuri si autostrazi. In anul 2011, Liquid Studios SRL a avut o cifra de afaceri neta de 103.806 RON si un profit net de 49.554 RON. La 31.decembrie 2011, firma raporta zero la capitolul "numar mediu de salariati".

Situatia financiara pe anul 2012 arata ca Liquid Studios nu avea niciun salariat la finele anului si raporta un profit net de 58.966 lei la o cifra de afaceri neta de 174.229 lei.

SC Grossman Engineering Group SRL, firma la care initial a fost asociat si Iulian Hertanu, a fost inregistrata in februarie 2000, are sediul social in Bucuresti, iar actionar majoritar este Liviu Munteanu, care detine 60% din cota de participare la beneficii si pierderi. Cel de-al doilea actionar, care are 40% din firma, este cetateanul german Karl Reinhold Grossmann, iar administratorul firmei este Florin Ilie Dragan, pus sub acuzare alaturi de Liviu Munteanu in dosarul de fraudare a fondurilor europene instrumentat de DNA Ploiesti.

Iulian Hertanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data, s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Dragan a fost numit administrator al Grossmann Engineering Group SRL in data de 28 octombrie 2014, are un mandat de patru ani si puteri nelimitate in ceea ce priveste firma.

Domeniul principal de activitate al Grossmann Engineering Group SRL conform clasificarii CAEN il reprezinta "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea", insa firma are trecute cateva zeci de activitati secundare, incluzand fabricarea calculatoarelor si componentelor periferice, activitati de arhitectura sau captarea tratarea si distributia apei.

In anul 2011, Grossmann Engineering Group SRL a inregistrat o cifra de afaceri neta de 11.692.391 RON, un profit net de 74.527 RON si a avut un numar mediu de 20 de salariati. In 2012, firma a raportat o cifra de afaceri neta de 19.778.317 RON si un profit net de 244.309 RON, pentru ca in 2013 cifra de afaceri neta sa fie de 11.122.176 RON, iar profitul net raportat sa se ridice la 148.685 RON, in conditiile in care numarul mediu de salariati a ramas acelasi din 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.