Statele Unite incurajeaza Romania sa avanseze spre respectarea constanta a statului de drept si combaterea coruptiei.

Insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson a explicat, joi, la Zilele Investitorilor, organizate de Franklin Templeton, ca investitiile sustenabile pe termen lung si reforma sunt esentiale pentru a continua progresul Romaniei. "Romania este o tara a oportunitatilor, bogata in resurse naturale si umane. Dar pentru a profita de aceste oportunitati, Romania trebuie sa continue sa progreseze in domenii cheie", a precizat Thompson. Diplomatul SUA s-a referit la studiul UE "Provocari demografice pentru regiunile europene", potrivit caruia Spania si Romania vor fi afectate cel mai mult de schimbarile demografice in urmatorii 30 de ani.

"Conform studiului, aceste schimbari se datoreaza gradului redus de educatie, ocupatiei si venitului, precum si unor factori ca infrastructura, accesul la locuinte si servicii medicale. Schimbarile de populatie vor influenta si cresterea regionala, nu doar prin scaderea populatiei de varsta lucratoare, ci si prin cresterea gradului de angajare in sectoare slab remunerate, precum agricultura de subzistenta (...). Stim cu totii ca populatia Romaniei imbatraneste. Aceasta tendinta se inregistreaza in intreaga Uniune Europeana, insa este mai ingrijoratoare pentru Romania pentru ca forta de munca profesionista reprezinta unul dintre atuurile acestei tari. Mai mult, integrarea comunitatilor marginalizate ramane o provocare. Este imperativ ca Romania sa isi integreze eficient toti cetatenii in economia oficiala", a afirmat Dean Thompson, potrivit MEIDAFAX.

El a sustinut ca Romania poate face fata schimbarilor demografice prin investitii in sistemul public de sanatate, in educatie, in infrastructura, precum si prin investirea de timp, efort si angajament pentru a crea "un mediu de afaceri stabil, transparent si previzibil necesar pentru a stimula investitiile directe, atat cele straine, cat si cele interne" si "investitia in justitie si statul de drept". "Nicio alta investitie in afara de educatie nu are un efect pozitiv mai mare asupra Produsului Intern Brut decat investirea eficienta in programe dedicate justitiei. Respectarea contractelor, transparenta si oportunitatile egale, acestea sunt fundamentul unui climat investitional si de afaceri eficient", a spus Thompson.

"Vorbind despre viitorul Romaniei, tinerii acestei tari au nevoie de perspectiva unor locuri de munca bine platite care sa-i stimuleze sa ramana aici in loc sa-si duca abilitatile peste hotare. Au nevoie de incredere ca taxele si impozitele pe care le platesc se cheltuie intelept si ca ei si urmasii lor pot trai intr-o tara lipsita de coruptie, in care deciziile se iau in mod transparent, previzibil si pe baza unui rationament economic stabil si solid", a mai spus insarcinatul cu afaceri al SUA.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze ca, in viziunea sa, incluziunea sociala si economica, ancorata in statul de drept si un proces decizional transparent, este fundamentul consolidarii democratiei si al asigurarii unei cresteri economice durabile", a subliniat Thompson.
Totodata, el a declarat ca Bucurestiul trebuie sa caute modalitati de revitalizare si incurajare a antreprenoriatului, precizand ca "motorul pietei muncii e reprezentat de intreprinderile mici si mijlocii". Pe de alta parte, Dean Thompson a afirmat ca "a face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice natiune".

"Graba politica pe termen scurt nu trebuie sa submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic si fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltarii economice pe termen lung si trimite semnale gresite actualilor si potentialilor investitori si parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri si consultarile cu partile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii romanesti dinamice si solide", a spus Thompson, adaugand ca Romania are taria necesara pentru a raspunde acestor provocari.

Citeste si:
Dean Thompson: Romania trebuie sa-si simplifice procesul birocratic
Dean Thompson: Romania...

"Romania si Statele Unite sunt aliati care au un parteneriat puternic, profund si strategic. Incurajam Romania sa avanseze spre respectarea constanta a statului de drept si combaterea coruptiei. Vom continua sa sprijinim Romania in eforturile de a oferi transparenta, consultare, predictibilitate si o guvernare stabila, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica si prospera investitorii straini si romani, privati sau de stat", a mai spus diplomatul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.