Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, ca afirmatiile premierului Victor Ponta prin care a "decretat" faptul ca va fi declarat incompatibil de ICCJ au fost "o imixtiune a politicului in actul de justitie", in timp ce declaratiile presedintelui Traian Basescu au fost "o scapare".

Iohannis a fost intrebat daca este de parere ca in ultima perioada a fost cazul presiunilor asupra justitiei din zona politica sau a sefului statului. "Eu as crede mai degraba ca exista presiuni din partea primului ministru care nu mai departe de ieri n-a gasit lucru mai bun sa faca decat sa se puna in fata camerelor de luat vederi in Parlament si sa decreteze ca eu voi fi gasit incompatibil. Asta se numeste imixtiunea politicului in actul de justitie", a declarat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

El a fost intrebat daca in cazul presedintelui Traian Basescu nu este vorba de imixtiune. "Nu, cred ca e vorba de o scapare, sub imperiul circumstantelor", a raspuns Iohannis.

De asemenea, el a fost intrebat daca are aceeasi opinie si despre afirmatiile sefului statului de marti in privinta celor continute in dosarul EADS in care pana acum nu a fost deschisa vreo procedura. "Timpul alocat campaniei, din pacate, nu-mi permite decat sa urmaresc putine declaratii ale presedintelui. Cum nu candideaza, nu reusesc sa le vad pe toate", a raspuns presedintele PNL.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar. "Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (...) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel", a sustinut Ponta.

Presedintele Basescu a declarat, duminica, dupa ce a fost la un restaurant in Centrul Vechi al Capitalei alaturi de Elena Udrea si Emil Boc, ca s-a discutat "situatia dificila" a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunand presei mai multe variante si aratand ca "poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele a declarat ca dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se afla la ICCJ din 2013 si nimeni nu este "indreptatit sa judece termenele". "Si, totusi, daca privim la situatia reala care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una - sa se judece inainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corecta din punct de vedere al sanatatii competitiei politice", a spus Basescu.

"A doua varianta ar fi fost sa se judece inainte de a se baga voturile in urna, mai putin buna decat prima varianta, dar mai putin rea daca s-ar judeca dupa ce se baga voturile in urna. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decat ca justitia va vea o decizie majora cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis intr-un stat democratic. Poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia", a continuat seful statului.
"Singurul lucru pe care-l putem face este sa comentam o realitate, ori suntem in aceasta realitate, n-am avut situatia ideala, adica judecarea inainte de depunerea candidaturilor si aici probabil ca sunt procedurile Curtii, pe care nu le pot aprecia eu", a mai spus el, raspunzand la o intrebare.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Solicitat sa precizeze cum vede o declaratie recenta a lui Klaus Iohannis in care acesta vorbea de un gest "de moralitate" in cazul in care ar fi declarat incompatibil, Traian Basescu a spus: "Moralitate era daca ar fi cerut domnia sa, stiind ca are dosarul din 2013 la Inalta Curte, daca inainte de a-si depune candidatura ar fi cerut domnia sa sa fie judecat".

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce instanta suprema a respins, luni, cererea ANI si a mentinut data de 18 noiembrie pentru analizarea admisibilitatii recursului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.