Presedintele Jobbik, Vona Gabor, s-a declarat, joi, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal de la Borzont, convins ca autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza si pe care, orice ar face, statul roman nu il poate impiedica.

"Eu cred ca autonomia secuilor este un obiectiv la care statul roman, orice ar face, si sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai tarziu se va realiza, nu vor putea sa il opreasca. Sunt sigur ca vreuna dintre etapele istoriei va crea aceasta posibilitate, asa ca si statul roman ar face mai bine sa nu incerce sa puna piedici prin diferite actiuni, ci mai degraba sa isi reconsidere pozitia, deoarece va fi o autonomie a secuilor", a spus Vona Gabor, aplaudat indelung de participantii la dezbatere, scrie MEDIAFAX.

Liderul Jobbik a adaugat ca nu a negat niciodata, chiar si atunci cand a fost criticat, ca este impotriva populatiei majoritare, ca autonomia Tinutului Secuiesc reprezinta unul din "telurile" politicii Jobbik, la care nu va renunta.

"De multe ori am fost acuzati ca suntem impotriva romanilor, dar nu am negat niciodata si nici nu vom nega faptul ca unul dintre telurile noastre in politica este autonomia Tinutului Secuiesc, autodeterminarea, imbunatatirea relatiilor cu maghiarii din Ardeal si sa nu se astepte nimeni sa renuntam la ele", a afirmat Vona.

El a spus ca, inainte de a veni in Romania, a fost informat ca ar putea fi condamnat "la 10, chiar 20 de ani" pentru acuzatiile de incalcare a legislatiei romanesti in vigoare, insa a decis sa participe la cea de a X-a editie a Taberei EMI intrucat nu a primit niciun raspuns concludent de la autoritatile din Ungaria si din Romania, din care sa reiasa ca ar fi o persoana indezirabila.

Liderul Jobbik sustine ca "vanatoarea de vrajitoare" impotriva sa a fost declansata anul trecut, dupa ce "a facut greseala" de a acorda un interviu presei romanesti, care l-a intrebat daca sustine propunerea fostului europarlamentar UDMR Tokes Laszlo, care a solicitat premierului Viktor Orban "protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei" si obtinerea autonomiei secuimii, la care a raspuns afirmativ, cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

"La Tabara EMI de anul trecut am comis greseala de a da un interviu presei romanesti (…) Undeva s-a creat o confuzie intre termenii «conflict» si «razboi», fapt pentru care a inceput vanatoarea de vrajitoare impotriva mea, care nu a incetat pana in ziua de astazi. Eu cred ca aceasta lupta nu are legatura cu mine sau Jobbik, ma simt de parca as fi aterizat intr-un ring de box, intre Ponta si Basescu. Am primit cateva directe, mai ales dinspre stanga, partida a continuat pana cand a ajuns in biroul meu un document, un raport in care era precizat ca pentru faptele care inceaca sa mi se puna in carca in Romania se poate primi o condamnare de 10, chiar 20 de ani de inchisoare", a afirmat Vona Gabor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.